SARAJEVO – Evropska komisija spremna je da u vidu zajmova ponudi finansijsku pomoć Federaciji BiH, uvažavajući činjenicu da Vladu FBiH očekuju važne i teške odluke, rekao je direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel.

Mirel je na sastanku sa premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem rekao da će jedan dio pomoći biti usmjeren na tekuće reforme, a drugi dio, u iznosu od oko 40 miliona evra, kao grant za podršku već postojećim projektima za razvoj malog i srednjeg preduzetništva, saopšteno je iz federalne Vlade.

Mujezinović je, tokom prvog susreta sa nekim međunarodnim funkcionerom od kada je preuzeto dužnost protekle sedmice, istakao da Vladi FBiH predstoji težak posao, ali da postoji formula za njegovo ispunjenje.

U saopštenju se navodi da je Mujezinović upoznao Mirela da će se izmjenama zakonskih rješenja odgovoriti na zahtjeve koje je MMF uputio u smislu ušteda, a s ciljem pokrića budžetskog deficita.

Federalni premijer je naglasio da će se pri tome uštede tražiti na svim nivoima vlasti i kod svih budžetskih korisnika o čemu se ovih dana vode intezivni razgovori.

“Nastojaćemo da teret krize u većem dijelu podnesu oni koji imaju više, a da pri tome zaštitimo socijalno ugrožene kategorije. Vlada ima primarni cilj investiranje u privredu i infrastrukturne projekte i, u tom smislu, veliku nadu polažemo u Razvojnu banku FBiH, kao i njenu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj”, rekao je Mujezinović.

Sastanku Mujezinovića sa Mirelom prisustvovao je i šef Delegacije Evropske komsije u BiH Dimitris Kurkulas.

Izvor Agencije