ČAJNIČE – Nakon nekoliko godina neizvjesnosti i borbe za opstanak, za radnike čajničkog drvoprerađivačkog preduzeća “Orah-Stakorina” došli su bolji dani.

Preduzeće je produžilo ugovore o saradnji s "Krušikom" iz Valjeva i "Pretisom" iz Vogošće za narednu godinu, za koje namjenski prave sanduke za municiju. Uskoro će u Čajniče doputovati i stručnjaci mariborske firme "Ledinek", koji će osavremeniti najnovijom opremom sušaru i druga postrojenja "Orah-Stakorine".

Prema riječima vlasnika ovog preduzeća, Radoslava Golijanina, odmah nakon ovih poslova, počeće revitalizacija nekadašnje Fabrike namještaja.

– Uslov za ove poslove jeste to da dobijemo kredit Investiciono-razvojne banke (IRB) RS od 3,5 miliona maraka. Ako do toga dođe, posla će biti za novih 120 radnika. Fabrika bi ujedno bila jedan od nosilaca privrednog razvoja ovog područja, te bi bila okrenuta izvoznim tržištima – kaže Golijanin.

U krugu fabrike već se nalazi velika zaliha stabala jele, omore i bukve. Radnicima je obezbijeđen prevoz autobusom "Omar-Stakorina", imaju topli obrok, uplaćene doprinose i zdravstveno osiguranje, a u zaostatku su im dvije plate.

– Uskoro ćemo namiriti radnicima jednu od zaostalih plata. Kašnjena ne bi bilo da preuzimanjem preduzeća nisam naslijedio i dug od devet miliona maraka, koji u ratama isplaćujem povjeriocima. Međutim, uskoro će ovo biti fabrika za primjer, jer zapošljavamo iskusne stolare, vrijedne majstore, a među njima i 30 žena – rekao je Golijanin.

Prošlost nekadašnjeg drvoprerađivačkog giganta "Stakorina" potresali su štrajkovi, zastoji u radu i nedostatk posla. Od marta 2007. godine ovo preduzeće je u stoodstotnom vlasništvu Golijanina, koji je tek nedavno uspio da sredi stanje u fabrici, koja je bila na ivici propasti.

– Uspio sam u rekordnom vremenu skinuti stečajni nadzor, isplatiti 650.000 maraka, na koliko je "Stakorina" bila procijenjena, a umjesto 90, zaposlio sam 126 radnika – istakao je Golijanin.

On je napomenuo da fabrika radi ambalažu za namjensku industriju, koju je "Stakorina" i ranije pravila, a preko "Krušika" i "Pretisa" proizvodi ovog preduzeća završavaju na inostranom tržištu.

– Pravimo i grede dužine do devet metara, ploče za namještaj od bukovih i jelovih stabala. Osposobili smo sušaru, a vraćanjem u život Fabrike namještaja, bićemo opet lider na tržištu – otkriva ambiciozne planove Golijanin.

Izvor Fokus