LONDON – Japanski Nisan, korejski Hjundai i američko-italijanski Fijat-Krajsler najavili su obustavu proizvodnje u pojedinim fabrikama zbog epidemije koronavirusa koja je blokirala isporuku dijelova iz Kine.

Japanska kompanija obustaviće na dva dana proizvodnju u pogonu u matičnoj zemlji u kojem proizvodi modele Serena i X-Trail. „Zbog nestašice dijelova iz Kine Nisan će u Japanu privremeno, 14. i 17. februara, prilagoditi proizvodnju“, saopštili su iz te kompanije.

Kina je najveća proizvodna sila u svijetu i igra značajnu ulogu u globalnom lancu snabdijevanja kada je u pitanju automobilska industrija, proizvodeći ključne dijelove i komponente. Brojni pogoni koncentrisani su pokrajini Hubej, odakle je krenula epidemija koronavirusa.

Kako bi je zaustavile, kineske vlasti su ograničile kretanje, uvele karantine u pojedinim gradovima i naložile obustavu proizvodnje u brojnim pogonima, što je posebno teško pogodilo globalnu industriju automobila.

Mnogim proizvođačima ponestaje dijelova, zbog čega je korejski Hjundai prošle nedjelje privremeno zatvorio fabrike u matičnoj zemlji. Fijat-Krajsler takođe je prošle nedjelje objavio da razmišlja o obustavi proizvodnje u jednom od pogona u Evropi zbog teškoća s nabavkom dijelova iz Kine.

„Ako vam nedostaje samo jedan dio, staje cela proizvodnja“, konstatuje savjetnik za auto-industriju u Aziji Majk Dan, prema izvještaju BBC.

Nakon produženih novogodišnjih praznika mnoge fabrike automobila u Kini trebalo je da se otvore u ponedjeljak, ali su neke ipak ostale zatvorene zbog ograničenja lokalnih vlasti i manjka radnika, primećuje BBC.