Regulatori i političari odgovorili su na jučerašnje predstavljanje Facebookovog projekta Libra i sugerisali da se planovi digitalne valute društvenog medija suočavaju sa nekoliko izazova.

Prvenstvena prepreka za Facebook biće regulatorna i brojna nadzorna tijela su brzo izdala saopštenja o planovima za razvoj globalne sheme stabilne digitalne valute.
Guverner Banke Engleske (BoE) Mark Carney bio je manje neprijateljski raspoložen od nekih drugih regulatornih šefova, tvrdeći da drži otvoren um, ali ne i otvorena vrata i podvrgava svaki poduhvat prema “najvišim standardima regulacije”.
“Sve što se radi u ovom svijetu postaće trenutno sistemsko i morat će podlijegati najvišim standardima regulacije.”
Carney je dodao da će BoE razmotriti projekt Libra “veoma blisko i koordinirano” sa drugim regulatornim tijelima kao što su G7, Međunarodni monetarni fond, Banka za međunarodna poravnanja i Odbor za finansijsku stabilnost.

Međutim, dok su regulatorni rukovodioci bili oprezni u svojim komentarima, međunarodni političari su bili otvoreniji u iznošenju svojih mišljenja.
Sa Francuskom koja će preuzeti kontrolu nad G7 kasnije ove godine, francuski ministar finansija izrazio je najjače protivljenje ambicijama Facebooka. Bruno Le Maire rekao je jednoj francuskoj radio stanici da “ne dolazi u obzir” da “Libra” postane globalna valuta. “To se ne može i ne smije dogoditi”, rekao je on.

Njemački član Evropskog parlamenta Markus Ferber upozorio je da bi Facebook mogao postati “banka u sjeni” sa svojim virtualnim valutnim planovima. Regulatorni organi širom svijeta u posljednjih nekoliko godina uložili su velike napore kako bi povećali transparentnost globalnog bankarskog sistema i smanjili takozvano tržište bankarstva u sjeni.

U SAD-u, članovi međustranačkog odbora za finansijske usluge pozvali su Facebook da se pojavi pred Kongresom kako bi detaljnije objasnio projekt “Libra”.
Predsjednik Odbora, demokratski senator Maxine Waters je rekao: “S obzirom na problematičnu prošlost kompanije, tražim od Facebooka da pristane na moratorij na svaki pokret naprijed u razvijanju kriptovalute dok Kongres i regulatori ne dobiju priliku da ispitaju ova pitanja i preduzmu mjere.”

Facebook je ostao diplomatski u svom odgovoru na političare i regulatore. “Radujemo se odgovorima na pitanja kreatora politike kada se ovaj proces nastavi”, prenosi Indikator.ba.покупка ссылок на сайтпомада на каждый деньjlyjrkfccybпродвиже сайтаsunnic.xyzdeepest lakes in the world