MOSKVA, NJU DELHI – Indija, zemlja sa 1.37 milijardi stanovnika, je jedna od najvećih svjetskih ekonomija. Zemlja nastoji da ostvari ambiciozan cilj i da postane ekonomija sa 5000 milijardi dolara u narednih pet godina.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o ovoj zemlji.

Indijska ekonomija se skoro za šest puta povećala za manje od 20 godina

Na kraju milenijuma, bruto domaći proizvod zemlje iznosio je oko 459 milijardi dolara, prema podacima Svjetske banke. Prošle godine je ostvarila ekvivalent od 2726 milijardi dolara, a što je ekspanzija od čak šest puta za manje od dvije decenije.

Indija ima najbrže rastuću ekonomiju na svijetu

Očekuje se da će ekonomija zemlje Južne Azije porasti za 7,4 odsto u fiskalnoj 2019. godini, u poređenju sa predviđenim rastom od 6,3 odsto u Kini i samo 2,5 odsto u SAD. Impresivni rast je korak dalje od devet procenata ekspanzije koju je indijska ekonomija uživala od 2003. do 2008. godine, prije nego što je rast zaustavljen globalnom finansijskom krizom.

Godišnji BDP Indije premašio prošle godine francuski, a predviđa se da će uskoro nadmašiti Veliku Britaniju i Japan.

Indijski bruto domaći proizvod (BDP) za 2017. godinu od 2726 milijardi dolara bio je nešto manji od francuskog BDP-a od 2778 milijardi dolara, navodi Svjetska banka, ali ga je u 2018. premašio. Očekuje se da će zemlja sa sedmim po veličini BDP-om dostići 5900 milijardi dolara do 2025. godine, navodi globalna konsultantska kuća “IHS Markit”. Predviđa se da će Indija nadmašiti i Veliku Britaniju do kraja godine i postati jedna od pet najvećih svjetskih ekonomija. Nakon toga zemlji će trebati još samo šest godina da nadmaši Japan kao treću najveću ekonomiju sveta, pokazuje studija.

Poljoprivreda čini 50% radnih mjesta u Indiji

Indija kao najveći svjetski proizvođač mlijeka i drugi najveći proizvođač voća i povrća, takođe ima uspješnu trgovinu morskim plodovima. Sveukupno, poljoprivredna proizvodnja čini više od polovine svih radnih mjesta u zemlji.

Zalihe goriva su ključni izvoz Indije, što čini 15 odsto ukupnog izvoza zemlje

Ukupan izvoz naftnih derivata u Indiji čini više od desetine bruto vrijednosti izlaznih isporuka. Zemlja ostvaruje najveći prihod od izvoza svojih mineralnih goriva, uglavnom benzina, dizela, mazuta i maziva. U 2018. godini izvezeno je oko 48,3 milijarde dolara naftnih derivata, koji su već prerađeni. (RUSSIA TODAY, Swot)переписка в контактегель лак купить новосибирскрассчитать продвижение сайтаprodvijenie.xyzattractions in st petersburg russiaТунян