BANJALUKA – Odbor povjerilaca Fabrike alatnih mašina “Jelšingrad” Banjaluka odlučio je na sjednici u Banjaluci da se stečajni postupak u ovom preduzeću vodi u pravcu reorganizacije, odnosno sanacije.

“Najbitnije je da će se zadržati osnovna djelatnost ove fabrike koja je kao takva poznata u istočnoj Evropi , te sačuvati radna mjesta za oko 100 radnika”, naglasio je novinarima nakon sjednice stečajni sudija Nedeljko Milijević.

Milijević kaže da je potencijalnom kupcu ovog preduzeća ostavljena mogućnost da započne i obavlja i drugu privrednu djelatnost, industrijsku proizvodnju i usluge.

On je rekao da će se dio imovine preduzeća prodati i da će ta sredstva služiti za namirenje obaveza prema povjeriocima, dodajući da će imovina preduzeća biti opterećena zabranom otuđenja u periodu pet godina u kojem kupac mora da obavlja kontinuiranu proizvodnju.

Milijević je dodao da će nova sjednica Odbora povjerilaca preduzeća biti održana krajem januara, dok će u februarau biti održana Skupština povjerilaca koja će raspravljati o usvojenom planu.

Nakon toga će Osnovni sud Banjaluka zakazati ročište na kojem će povjerioci glasati o stečajnom planu, a nakon njegove potvrde pristupa se realizaciji stečajnog plana koji će sadržavati cijenu za prodaju preduzeća.

Stečani upravnik Aleksa Nježić rekao je da će se nakon usvajanja Plana za reorganizaciju preduzeća tragati za potencijalnim strateškim kupcem.

Nježić je rekao da ako dođe do toga da se niko ne pojavi kao kupac, da bi bilo dobro da potencijalni kupac ovog preduzeća bude Vlada RS, što je oprobana varijanta koja je već spasila nekoliko preduzeća u Srpskoj.

Direktor proizvodnje FAM “Jelšingrad” Banjaluka u u stečajnom postupku Tomislav Vujnović izrazio je zadovoljstvo odlukom Odbora povjerilaca, ističući da je taj plan rješenje za ovo preduzeće.

Član Odbora povjerilaca ispred radnika preduzeća Čedo Tomić izrazio je nadu da će nakon usvajanja plana reorganizacije Fabrike za obaj dio preduzeća koji treba da radi naći kupac , kako bi nastavila proizvodnju i radnici imali posao.

On je rekao da su nakon otvaranja stečajnog postupka ovog preduzeća u avgustu ove godine svi radnici ostali bez ikakvih prava, posebno oni koji se nalaze kod kuće koji neprimaju naknadu sa Biroa za zapošljavanje , a ne mogu ići u penziju jer im nije prethodno uvezan radni staž.

Tomić je rekao da je u poslednja četiri mjeseca oko 70 radnika povremeno angažovano na poslovima u preduzeću, dok se kod kuće nalazi 350 do 370 radnika koji jedino ostvaruju zdravstveno osiguranje preko Biroa za zapošljavanje.

Prije stečaja u ovom preduzeću bilo je zaposleno preko 400 radnika, dok je prije rata u preduzeću radilo oko 2.500 radnika.

Izvor Agencije