BANJALUKA – Povjerioci banjalučke Fabrike alatnih mašina “Jelšingrad” većinski su danas prihvatili stečajni plan ovog preduzeća kojim je predviđena reorganizacija, odnosno uslovna prodaja imovine preduzeća kupcu koji će u narednih pet godina morati da zadrži osnovnu djelatnost i zaposli 100 radnika.

Stečajni upravnik “Jelšingrada” Aleksa Nježić rekao je da je ovo korak bliže u spasavanju preduzeća, te da već ima zainteresovanih kupaca ovog nekadašnjeg banjalučkog giganta.

“Prva licitacija može se očekivati u roku od 30 dana”, rekao je Nježić novinarima u Banjaluci nakon ročišta na kojem se skupština povjerilaca izjašnjavala o stečajnom planu za “Jelšingrad”.

Stečajni plan prihvatili su povjerioci iz grupa radnika, države i povjerilaca iz poslovanja, dok su protiv glasali povjerioci iz grupe banaka.

Ukupno priznata potraživanja povjerilaca iznose 27,35 miliona KM.

Planom reorganizacije stečajnog dužnika predviđeno je da se imovina unovči i iz ostvarene cijene namire troškovi stečajnog postupka i potraživanja povjerilaca u procentu u kojem to bude moguće.

Prema ovom planu, nepokretna imovina dužnika biće prodavana u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku po segmentima.

Pretežan dio imovine, koju čine proizvodna hala, mašine i oprema, biće prodat strateškom partneru javnom prodajom, uz obavezu da plati izlicitiranu cijenu, nastavi i obavlja registrovanu djelatnost uz mogućnost obavljanja i drugih privrednih djelatnosti najmanje pet godina, te zaposli 100 radnika od kojih najmanje 60 radnika stečajnog dužnika, dok će ostala imovina biti unovčena javnom prodajom bez dodatnih uslova.

Stečaj u “Jelšingradu” u Banjaluci proglašen je 6. avgusta prošle godine, a najbrojniji povjerioci su radnici, banke i Poreska uprava RS.

Izvor Agencije