SARAJEVO – Predsjednik Vlade Federacije BiH Mustafa Mujezinović upozorio je kako će taj entitet uskoro biti u finansijskom kolapsu nakon što je federalni parlament juče donio odluku da neće biti smanjenja naknada ratnim veteranima.

“Sada nam slijedi kolaps proračuna i raskid stand-by aranžmana sa Medunarodnim monetarnim fondom (MMF)”, izjavio je Mujezinović.

Federalni premijer bio je na putu izvan BiH kada je Zastupnički dom Parlamenta FBiH suočen s prijetnjama boraca usvojio ultimativni zahtjev njihovih udruga da im se ne smanjuju naknade za deset odsto te da ostanu na snazi sadašnji zakoni koji reguliraju njihov status i privilegije.

Ove zakljucke federalni je parlament usvojio glasovima bošnjackih zastupnika te bez konzultacija s vladom i premijerom Mujezinovićem. On je upozorio kako je riječ o “neprovodivoj” odluci koja je donesena pod pritiskom tek jedne manje grupe korisnika prava iz federalnog proračuna čime su ujedno ugrožena prava gotovo svih drugih a posebino penzionera.

“Parlament je pod pritiskom donio odluku da se odreknemo milijarde evra i oštetimo četiri miliona ljudi u BiH”, kazao je Mujezinović pojasnivši kako nakon ovoga vjerovatno neće biti novaca za isplatu penzija. Smanjivanje proracunskih rashoda za deset posto temeljni je uvjet koji BiH mora ispuniti kako bi iskoristila međunarodnu finansijsku podršku što joj je stavljena na raspolaganje kroz stand-by aranžman sa MMF-om.

Udruženja koje okupljaju veterane Armije BiH odbile su pristati na bilo kakvo smanjenje za njihove članove a u četvrtak i petak organizirali su masovne proteste u Sarajevu tražeći da se njihovi zahtjevi ispune. Zbog prijetnji kako će se protesti nastaviti i poprimiti nasilni oblik, federalni je parlament na kraju donio spornu odluku.

Izvor Agencije