BANJA LUKA – Fond PIO nije učestvovao u smjeni direktora “Tržnice” Banja Luka Radosava Grbića jer u Upravnom odboru “Tržnice”, koji je donio tu odluku, Fond nema svog predstavnika.

Izjavio je to član Nadzornog odbora "Tržnice" i predstavnik Fonda PIO RS Zoran Mastilo.  

“Odluku o smjeni Grbića donio je UO, mi ne znamo zbog čega niti u to ulazimo. Fond PIO je prije toga pokrenuo inicijativu za smjenu našeg predstavnika u UO "Tržnice" jer se nije zauzimao za to da dividenda dođe u Fond PIO. Njega je smijenila Skupština akcionara”, kaže Mastilo.  

UO "Tržnice" u saopštenju ponovio je tvrdnju da su razlozi za smjenu Grbića nelikvidnost preduzeća, promašena investicija gradnje objekta u Istočnom Sarajevu i neuvažavanje Upravnog odbora i njegovih odluka.

“Pored iskazane dobiti u iznosu od tri miliona KM u prošloj godini, i 2,9 miliona u prvih šest mjeseci ove godine, "Tržnica" ima dospjelih a neizmirenih obaveza u iznosu od 1,9 miliona KM. Zato smo došli u situaciju da podignemo kredit u iznosu od dva miliona KM koji ne možemo da servisiramo u ovoj godini – piše u saopštenju.  

Spomenuto je i da je Grbić "u novembru 2008. godine podigao kredit u iznosu od 1,5 miliona KM bez odluke UO" te da "nije poštovao odluku UO o zabrani emisije na lokalnoj TV koja je bila usmjerena protiv akcionara "Tržnice".

Grbić je u ponedjeljak na konferenciji za štampu rekao da svi razlozi koji su nabrojani za njegovu smjenu, ustvari nisu razlozi.

“Nezakonito me smijenio novoformirani interesni lobi u Upravnom i Nadzornom odboru s namjerom da radi isključivo za lične interese”, rekao je Grbić.

On je kao predvodnike te nove politike označio predsjednika UO "Tržnica" Gostimira Jaćimovića, člana UO Željka Rodića i člana Nadzornog odbora Zorana Mastila.

Zanimljivo je da je Rodić, koji je penzioner, i predsjednik UO Fonda PIO. Međutim, Mastilo tvrdi da Rodić u "Tržnici" nije predstavnik Fonda i da ne zna na koji je način postao član UO.

Predsjednica Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS Obrenka Slijerpčević kaže da taj slučaj nije u nadležnosti ove komisije.

“Radi se o licima koja prema članu 4. ne tretira Zakon o sprečavanju sukoba interesa”, kaže Slijepčevićeva.       

Skupština akcionara "Tržnice" smijenila je prije mjesec UO tog preduzeća i postavila novi. Nedavno je taj novi UO smijenio i direktora Grbića, a na njegovo mjesto imenovan je Predrag Donjak.

Poslovanje

Radosav Grbić ističe da ukupni rashodi u "Tržnici" u prvom polugodištu 2009. godine iznose 8.174.433 KM.

“Oni su manji u odnosu na isti period prošle godine za dva odsto, odnosno manji su u odnosu na plan za 18 odsto”, kazao je Grbić.

Ukupna dobit u prvih šest mjeseci ove godine, dodaje on, iznosi 2.929.480 KM i veća je za 127 odsto nego u istom periodu prošle godine, odnosno za 36 odsto u odnosu na plan.

Izvor Glas Srpske