Gasovod “Turski tok” biće završen najkasnije do kraja godine, pa samim tim i sposoban da snabdijeva Bugarsku, Srbiju, BiH i vrlo brzo da pokriva i dio potreba Mađarske, kazao je generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.
“U tom smislu ne očekujemo nikakve probleme u snabdijevanju, a što je najvažnije, i cijena gasa će biti slična sadašnjoj ukoliko ne bude bitnih poremećaja cijene nafte”, objašnjava za Politiku Bajatović.

Srbija (ali i BiH) u ovom času i dalje gas dobija samo iz jednog pravca preko Ukrajine, a iz “Gasproma” poručuju da “uz smetnje koje mogu biti uzrokovane komercijalnim sporovima, tranzit kroz gasovode u Ukrajini takođe bi mogao biti poremećen ako Ukrajina ne bude mogla pravilno da održava i garantuje bezbjednost svojih gasovoda zbog tekućeg vojnog sukoba i/ili nedostatka finansijskih sredstava”.

Pojasnimo da će „Turskim tokom“ stizati takođe ruski gas, ali preko Turske a ne preko Ukrajine. U isto vrijeme, BiH bi trebala dobiti i novi gasovod ka Hrvatskoj, kojim bi plin stizao iz Azerbejdžana ali i iz evropskih čvorišta, podsjeća BiznisInfo.