MOSKVA  – Ruski energetski gigant “Gasprom” počeo je da koristi svoje zalihe za pumpanje više prirodnog gasa u mrežu gasovoda radi stabilizacije rastućih cijena, izjavio je danas zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je u intervjuu za BBC odbacio bilo kakvu sugestiju da Rusija uskraćuje gas na evropskom tržištu, gdje su cijene struje i gasa porasle ove godine usljed velike potražnje, a manjih zaliha, u vrijeme oporavka od pandemije virusa korona.

“‘Gasprom’ je u stvari počeo da pušta svoje rezerve u gasovode kako bi se stabilizovalo tržište”, rekao je Rjabkov.
Novinska agencija Interfaks javila je, pozivajući se na podatke Evropske gasne infrastrukture, da je “Gasprom” u četvrtak, 7. oktobra, pumpao gas iz skladišta u austrijskom gradu Hajdah, nakon što su cijene gasa skočile na rekordno visok nivo.

“Radimo planski, tiho i trezveno ka stabilizaciji. Nije nam u interesu da dalje ljuljamo čamac”, naglasio je Rjabkov.

Grupa poslanika Evropskog parlamenta zatražila je od Evropske komisije da ispita ulogu “Gasproma” u rastućim cijenama, rekavši da ih je ponašanje kompanije navelo da posumnjaju u manipulaciju tržištem i “pokušaj da se izvrši pritisak” na Evropu kako bi se što brže pokrenuo gasovod “Sjeverni tok dva”.
“Gasprom” i Kremlj odbacili su optužbe. (Srna)