VAŠINGTON – Direktor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Krstalina Georgijeva, koje je uspjela da zadrži položaj poslije skandala u vezi sa navodnim manipulisanjem informacijama, obećala je da će biti uložen dodatni trud u jačanje integriteta podataka i fokusiranje na pomaganje državama tokom oporavljanja od pandemije.
Georgijeva je rekla da joj je drago što je izvršni odbor MMF-a izrazio povjerenje u njenu sposobnost da predvodi MMF, koji ima 190 članica.

Odbor je razmotrio optužbe da je Georgijeva, dok je radila u Svjetskoj banci, vršila pritisak na zaposlene da poboljšaju status Kine i još nekih zemalja tokom 2018. godine u uticajnom izvještaju o poslovnoj klimi.

“Odbor je zaključio da ima puno povjerenje u moju sposobnost da predvodim Fond i odličan je osjećaj što mogu da se koncentrišem na predstojeći rad”, rekla je Georgijeva na konferenciji za novinare.

Ona je predstavila agendu godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke ove sedmice u Vašingtonu.

Georgijeva je rekla da ju je ova epizoda naučila da postoji ključna potreba da oni koji rade za nju osjećaju da imaju pravo da izraze primjedbe.

Ona je dodala da će se u ponedjeljak, 18. oktobra, sastati sa službenicima MMF-a radi razgovora o incidentu i da bi se utvrdili načini za jačanje pouzdanosti ekonomskih izvještaja MMF-a. (Srna)