BANJALUKA – Potpredsjednik Vlade RS i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Jasna Brkić i regionalni predstavnik Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za zapadni Balkan Đovani Danijele potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji između Vlade RS i ove finansijske korporacije.

Sporazum o saradnji odnosi se na provođenje pilot projekta procjene uticaja zakona o radu na poslovnu zajednicu, izradu strategije regulatorne reforme u RS i kontinuiranu obuku ljudi u Srpskoj koji rade na unapređenju poslovnog ambijenta s ciljem povećanja domaćih i stranih investicija.

“Vjerujem da ćemo realizacijom memoranduma koji smo danas potpisali uspjeti da dobijemo bolji poslovni ambijent, a samim tim i veći interes prevashodno stranih investitora, ali i domaćih privrednih subjekata da vrše nova ulaganja i otvaraju nova radna mjesta”, rekla je Brkićeva.

Kada je u pitanju poslovni ambijent po rang listama koje pravi Svjetska banka i Svjetski ekonomski forum, Brkićeva je rekla da je BiH uglavnom na dnu liste i izrazila uvjerenje da bi rezultati bili mnogo bolji kada bi se RS rangirala posebno.

“Sve aktivnosti koje Vlada RS realizuje na unapređenju poslovnog ambijenta imaju za cilj da stvore uslove za lakše poslovanje i bolje rezultate”, istakla je Brkićeva.

Ona je naglasila da je IFC niz godina partner Vladi RS na unapređenju poslovnog ambijenta, kao i da je bila partner i na provođenju projekta “Giljotina propisa”, kojim je poslovnoj zajednici na godišnjem nivou obezbijeđena ušteda direktnih troškova od 3,3 miliona KM, a indirektnih 19,7.

Danijele je rekao da od 1999. godine Svjetska banka gradi veoma dobro partnerstvo sa RS i da je od tada mnogo toga urađeno na unapređenju ambijenta za poslovanje.

On je naglasio da će danas potpisani sporazum biti realizovan u narednih 13 mjeseci, a njegov krajnji cilj je da budu smanjeni troškovi i rizici za poslovanje privatnih preduzeća u RS.

“Ako posmatramo šta se dešavalo u RS tokom posljednjih par godina mislim da su to bila jako dobra dešavanja. Trenutno Vlada RS, kao i druge vlade u svijetu, mora da se fokusira na svjetsku ekonomsku krizu”, rekao je Danijele.

On je rekao da treba pohvaliti cijeli tim Vlade RS koji, kako je naglasio, nije skoncentrisan samo na kratkoročne ciljeve ublažavanja krize, već situaciju posmatraju dugoročno i nastoje da unaprijede i ulaganja i način poslovanja”.

Prema njegovom mišljenju, za unapređenje poslovnog ambijenta u RS veoma je važno unaprijediti proces registracije preduzeća i izdavanja dozvola za njihov rad.

Izvor Agencije