NJUJORK – I dok su ovih dana oči svijeta uprte u dešavanja na Bliskom istoku, tačnije američko- iransku krizu, ovo, ipak, neće biti glavni geopolitički rizik po svjetsku ekonomiju ove godine. Mnogima se čini da bi to mogao biti i trgovinski rat Kine i SAD, ali ni to neće dovesti do erozije i većih posljedica po globalnu ekonomiju.

Analitičari već neko vrijeme upozoravaju na jedan događaj koji bi mogao poremetiti sve svjetske berze: američke predsjednikče izbore, koji se održavaju u novembru ove godine. Kako prognozira ugledna konsultantska kuća “Eurasia Group” ovi izbori će svakako biti glavni događaj ove godine, ne samo za SAD, već i za cijeli svijet:

“Zanimljivo, ali nikada nismo američku unutrašnju politiku stavljali na sam vrh političkih rizika, jer su američke institucije među najjačim i najotpornijim na svijetu. Međutim, ove godine, sve te institucije će se naći na jednom ozbiljnom testu i to će nas dovesti u situaciju bez presedana”, smatra Jan Bremer iz “Eurasia Group”.

U svom izvještaju za 2020. godinu, koji je objavljen ove sedmice, ova konsultantska grupa smatra da je svijet ove godine čeka nekoliko potencijalnih kriza.

While those 21st century skills are urgently required by the modern students, these requirements are often challenging for future Indonesian teachers studying in elementary school teacher education programs. Those who are in college always looking for help from a paper writing service. Many students ask ukwriting if they need essay, research paper or even dissertation. Years of learning experience under the centralized government has resulted in the students being in the mode of the blue collar workers’ mentality, requiring detailed instructions for every single project.

Oni smatraju da bez obzira na kandidate u predsjedničkoj utrci, biće to definitivno tijesna pobjeda, bilo da je riječ o demokratama ili republikancima i to je nešto što može uzdrmati vjeru Amerikanaca u njihov izborni sistem, te dovesti do finansijskih kriza.

Loši odnosi Kine i SAD takođe će uticati na svjetsku ekonomiju jer je riječ o najsloženijem geopolitičkom razvoju događaja još od kolapsa SSSR-a. Ovo će najviše uticati na globalni tehnološki sektor vrijedan 5.000 milijardi dolara, ali i na ostale industrije, jer će samo rijetki uspjeti izbjeći posljedice.

Ipak, trgovinski rat između dvije zemlje će se na kraju okončati, jer trenutne tenzije ne odgovaraju nijednoj zemlji.

“Sama ideja povratka hladnom ratu i ekonomiji tog doba, jednostavno nikom ne odgovara i do toga neće doći. U prvom redu, ova trenutna situacija dosta šteti američkim kompanijama i tome mora doći kraj”, kaže ekspert Rob Atkinson.

U izvještaju “Eurasia Group” veliki dio je posvećen i evropskim zemljama, koje će ove godine prilično ojačati i više neće tolerisati poslovne partnere koji ne igraju po međunarodnim pravilma. Evropa će prvenstveno reagovati na nefer prakse, što će dovesti do tenzija kako sa Vašingtonom tako i sa Pekingom.

“I dok Kina insistira da svijet prihvati Jedna zemlja- dva sistema, geopolitička Evropa će pokušati da insistira da Kina prihvati Jedan sistem- 28 zemalja. To neće dobro proći u samom Pekingu, ali ostaje da vidimo kako će se stvari dalje razvijati”, stoji u izvještaju “Eurasia Group”.

U izvještaju se još navodi da će doći do slabljenja režima u Turskoj, što će uticati na ekonomske prilike ove zemlje, čija se ekonomija smatra jednom od najjačih u Evropi.

“Sve u svemu, 2020. će biti godina puna izazova jer su određeni trendovi posloženi na veoma loš način. Mislim da se već nalazimo usred velike geopolitiče recesije, koja može da se samo pogorša”, zaključuje Jan Bremer iz Eurasia Group. (Swot, U.S. News & World Report)