LONDON- Globalno ekonomsko usporavanje, tj, niži rast svjetskih ekonomija koje se trenutno dešava u svijetu, vrlo lako bi se moglo proširiti na SAD naredne godine.
Ekonomije Njemačke i Japana zabilježile su usporavanje u trećem kvartalu, što predstavlja priličan kontrast jakom, američkom rastu.

S druge strane, kineska ekonomija trenutno raste u najsporijem ritmu još od globalne finansijske krize prije desetak godina. Kineska ekonomija je opterećena dugom, a zabrinutost na neki način podstrekuju i nerealne cijene nekretnine te slabljenje domaće valute (juan).

Razlozi usporavanja rasta u najvećim ekonomijama su različiti, ali analitičari su uvjereni da će i Japan i Njemačka izbjeći recesiju, tako što će se uskoro vratiti rastu. Ipak, ovi podaci ukazuju na glavne izazove sa kojima se susreću neke od najvećih ekonomija na svijetu.

Kada je, konkretno, riječ o njemačkoj ekonomiji, onda je zabilježen sporiji rast prvi put od 2015. godine. Prvenstveno, na to su uticale nove procedure o testiranju emisija štetnih gasova, što je neminovno dovelo do usporavanja automobilske industrije, kao i smanjena prodaje automobila i njihovog izvoza, što je opet djelomično posljedica i američko- kineskog trgovinskog rata.

I dok se očekuje pojednostavljenje procedura oko testiranja štetnih gasova, ekonomisti smatraju da neće doći do nekog značajnijeg rasta izvoza, uglavnom zbog smanjene potražnje iz glavnih trgovinskih partnera poput Turske, Rusije i Kine.

Kada je riječ o Japanu, oni su, u odnosu na Njemačku, već navikli na ekonomsku stagnaciju, pa čak i recesiju, ali izgledi za budućnost su prilično optimistični. Usporavanje rasta u trećem kvartalu uglavnom je posljedica prirodnih katastrofa koje su zadesile ovu zemlju, ali ekonomisti su uvjereni da će se stanje popraviti u narednom kvartalu. Prirodne katastrofe prisilile su potrošače da ostanu kod kuće, a neke su fabrike zaustavile proizvodnju, što je dovelo do usporavanja proizvodne i investicione aktivnosti. Prema izvještaju japanske vlade, bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom je kvartalu pao više u odnosu na očekivanja analitičara, a to predstavlja oštri zaokret, s obzirom na to da je u prethodnom kvartalu privredni rast porastao za 3 odsto na godišnjem nivou. U odnosu na prethodni kvartal, kada je poraslo za 0,8 odsto na kvartalnom nivou, u trećem kvartalu japanski BDP skliznuo za 0,3 odsto.

Kada je riječ o Kini, drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji, najnoviji podaci pokazuju da je prisutan slabiji rast potrošnje, manje povjerenje kao i razočaravajući rast kredita. Ekonomisti očekuju da će vlada pojačati stimulativne mjere kako bi se ublažili efekti trgovinskog rata Kine i SAD.

“Vjerujemo da najgore tek dolazi, rast će definitivno usporiti u proljeće 2019. godine”, kaže Ting Lu, glavni ekonomista u kineskoj investicionoj banci Nomura.
I uprkos izgledima ponovnog rasta u Njemačkoj i Japanu u posljednjem kvartalu ove godine, globalna ekonomija će, ipak, oslabiti tokom 2019.
Naime, prema prognozama MMF, prognozirani rast će tokom 2019. iznositi 2,5% u odnosu na 2,9% koliko je bio ove godine.

Rizici koji bi se mogli nadviti nad globalnu perspektivu podrazumjevaju trgovinski rat i uticaj SAD, kao i povećanje kamatnih stopa na tržištima u razvoju. Italija, koja se nalazi u nezavidnoj situaciji zbog problema sa EU, mogla bi izazvati još jednu krizu u Evropi.

“Ne vjerujemo da će doći do nečega strašnog, poput nove finansijske krize, ali definitivno će doći do značajnog usproavanja rasta naredne godine. To je veoma izgledno i realno”, kaže Endrju Keningem, ekonomista iz “Capital Economics”, koji dodaje:”Takođe, moram reći da su prognoze MMF isuviše optmistične”, kaže on, naglašavajući da će neminovno doći i do značajnog usporavanja u SAD. (CNN Money)