BANJALUKA – Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković je u ime Vlade RS apelovao na predstavnike beogradske kompanije “Delta” da u razgovoru sa menadžmentom i sindikatom “Oslobođenja” konačno riješe agoniju u kojoj se nalaze radnici tog preduzeća.

“Ako `Oslobođenje` treba da ide u stečaj, neka ide ili da se pronađe neko drugo rješenje”, rekao je Gluhaković, dodajući da trenutna situacija u tom preduzeću nije dobra ni za koga, pa ni za “Deltu”, jer može da predstavlja poruku za potrošače i građane u RS kako da se odnose prema toj kompaniji.

Gluhaković je rekao da je resorno Ministarstvo putem medija upoznato da je bilo pregovora između kompanije “Delta” i Fabrike duvana Sarajevo o kupovini “Oslobođenja”, ali ne i o ozbiljnim pregovorima na temu konačnog rješavanja problema u ovom preduzeću.

“Ne vidim da je bilo nekakvih ozbiljnih pregovora po tom pitanju, jer da ih je bilo sigurno bi se pitanje tog preduzeća riješilo”, naglasio je Gluhaković.

On je dodao da nema nepoznanica u vezi s tim ko je kupio “Oslobođenje”, navodeći da je dobro poznato da je to beogradska kompanija “Delta”.

Na pitanje da li je Vlada RS spremna da pomogne radnicima “Oslobođenja” kao posrednik u pregovorima sa beogradskom kompanijom “Delta”, budući da radnici nisu isključili mogućnost skorog izlaska na ulicu ako poslodavac ne riješi njihove zahtjeve, Gluhaković je rekao da će Vlada RS u tom pogledu štititi interese i prava radnika “Oslobođenja” u skladu sa Zakonom o radu RS.

“Vlada RS će sigurno učiniti dodatnu vrstu pritiska na kompaniju `Delta`, kako bi se pospješili razgovori sa menadžmentom i sindikatom `Oslobođenja` i konačno stavila tačka na agoniju radnika tog preduzeća”, istakao je Gluhaković.

Ministar je podsjetio da je Vlada RS ljetos intervenisala jednokratnom pomoći radnicima “Oslobođenja” od 85.000 KM.

Radnici Novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća “Oslobođenje”, njih 260, u svim poslovnicama širom RS stupili su juče u generalni štrajk, radi zaštite ekonomskih i socijalnih prava.

Kompanija “Darta trgovina” iz Banjaluke u procesu privatizacije 2006. godine kupila je većinski paket akcija “Oslobođenja”, dok je “Dartu” 2008. godine kupila beogradska kompanija “Delta”. Nakon toga, kompanija “Delta” je otpustila sve zaposlene radnike u “Darti”, osim direktora, tvrdeći da je vlasnik “Oslobođenja” kompanija “Darta” koja više ne postoji, a ne “Delta”.

Kompanija “Delta” je polovinom ove godine donijela odluku da proda “Dartu”, a samim tim i “Oslobođenje” i od tada su u pregovorima sa Fabrikom duvana Sarajevo.

Izvor Agencije