VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond /MMF/ zadržao je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda /BDP/ Srbije na pet odsto za ovu godinu, koliko je predviđao i u januaru, za BiH se predviđa rast od 3,5 odsto, a Hrvatsku 4,7 odsto.
Nakon prošlogodišnjeg pada od 15,2 odsto, MMF procjenjuje da će se Crna Gora oporaviti po stopi od devet odsto u 2021, dok se najniža stopa rasta od 0,8 odsto, prognozira za Sloveniju.

Po MMF-u predviđa se rast od 3,8 odsto za Sjevernu Makedoniju, a kosovska privreda, koja je prošle godine zabilježila pad od šest odsto, djelimično će to nadoknaditi ove godine sa rastom od 4,5 odsto.

U aprilskom izdanju publikacije “Globalni ekonomski izgledi 2021”, predstavljenom uoči početka proljećnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, procjenjuje se da će prosječna stopa rasta Srbije do 2026. godine iznositi četiri odsto.

MMF je za Srbiju zadržao i projekciju rasta BDP na 4,5 odsto za 2022, koliko je predviđao i u januaru.

Sa stopom rasta od pet odsto u ovoj godini, koliko predviđa MMF, srpska ekonomija će se potpuno vratiti na nivo prije pandemije, budući da je lani pala za samo jedan odsto, što je jedan od najboljih ekonomskih rezultata u regionu i u Evropi u godini koju je obilježila borba sa pandemijom kovid 19.

MMF prognozira da će u tekućoj godini Bugarska zabilježiti rast od 4,4 odsto, Mađarska od 4,3, Albanija od pet odsto, a Rumunija i Turska od po šest procenata.

MMF je podigao procjenu rasta globalne ekonomije za 2021. godinu na šest odsto u odnosu na januarsku prognozu od 5,5 procenata, saopštila je glavni ekonomista MMF-a Gita Gopinat na današnjoj konferenciji za novinare. (Srna)