VELENJE – Slovenački proizvođač kućanskih aparata Gorenje i ove će godine poslovati s visokim gubitkom, što kineski vlasnik, korporacija Hisense, želi promijeniti i cilja na dobit od 30 miliona evra u 2020.

Kako je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kazao direktor Gorenja Lan Lin, računa se da će Gorenje ove godine imati 40 miliona evra gubitka, dok je cilj da se sljedeće napravi prelom u poslovanju i zabilježi dobit od 30 miliona evra.

Kako je pojasnio, to bi se postiglo modernizacijom mašinskog parka i većom učinkovitošću poslovanja, ali i smanjivanjem broja zaposlenih, što se u prvom redu odnosi na one u upravi, ljude koji rade na poslovima zaštite, odnosno tzv. “bijele ovratnike”.

U tu kategoriju zaposlenih računa se da spada oko 1.000 ljudi u Velenju, među kojima je od 20 do 30 odsto po sadašnjim izračunima “prekobrojnih”.

Gorenje u Sloveniji zapošljava više od 6.000 radnika, a još 4.000 u drugim evropskim zemljama, prvenstveno u Češkoj i Srbiji. Računa se da je u Velenju oko 1.000 radnika zaposlenih u upravi, odnosno “bijelih ovratnika”. Dio bi ih bio otpušten uz otpremnine, a dio premješten u Ljubljanu, gdje će se iduće godine uspostaviti uprava za sve Hisenseove kompanija u Evropi.

Ukoliko se ne postigne profitabilnost poslovanja u Gorenju, u pitanje bi mogla doći i gradnja nove fabrike Hisenseovih televizora u Velenju iduće godine, u kojoj bi došlo do novog zapošljavanja, upozorio je Lan Lin.

Hisense je Gorenje kupio za skoro 300 miliona evra, predviđajući da će ta kompanija biti centar za njegove operacije u Evropi. Prilikom preuzimanja obećao je Velenju i gradnju nove fabrike televizora u kojoj bi se do 2023. zaposlilo oko tisuću ljudi, dok bi u Valjevu u Srbiji, gdje je Gorenje takođe prisutno, nastao Gorenjev centar za rashladne uređaje. Obje investicije trebale bi biti vrijedne više desetaka miliona evra.

Nakon što ga je preuzeo Hisense Gorenje je u 2018. godini je imao 1,184 milijarde evra prihoda od prodaje, što je 1,7 odsto manje nego prethodne, ali i 111 miliona evra gubitka, što je objašnjeno restrukturiranjem preduzeća.