BANJALUKA – Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj u narednim danima poskupjeće za desetak feninga, pa će tako evrodizel biti iznad 1,60 maraka, a benzini iznad 1,70 maraka, potvrdio je predsjednik Uduruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Vukašin Vojinović.

On je rekao da je nabavka zvanično počela juče i da vlasnici benzinskih pumpi koji nemaju zaliha, već kupuju po višim cijenama tako da će kod njih odmah doći do poskupljenja, dok se kod ostalih poskupljenje očekuje krajem sedmice.

“S obzirom na to da je gorivo u nabavci poskupjelo za oko desetak feninga u odnosu na nabavne cijene prošle sedmice, i na benzinskim pumpama u narednim danima doći će do povećanja cijena. Možemo očekivati da evrodizel bude skuplji od 1,60 maraka, a benzini iznad 1,70 maraka”, istakao je Vojinović.

Vojinović je ponovio da će stupanjem Zakona o akcizama doći do novog poskupljenja goriva za 12 feninga po litru.

Maloprodajne cijene motornih benzina na benzinskim pumpama u Hrvatskoj od ponoći su više za oko dva odsto, dok su dizelska goriva poskupjela oko tri odsto, a najviše, gotovo sedam odsto poskupio je plavi dizel. Prema novom cjenovniku evrosuper 95 u iduće dvije sedmice u Hrvatskoj će se prodavati po cijeni od 1,92 maraka, super 95 po 1,88, a super plus 98 po 1,94 maraka po litru.

I u Crnoj Gori od ponoći je skuplje gorivo, tako da će litar supera u narednih 15 dana koštati 97, a bezolovnog benzina 99 centi. Dizel gorivo može da se kupi po 83, a ekodizel po 85 centi po litri.

Izvor Glas Srpske