BANJALUKA – Najnovije poskupljenje goriva izazvaće blagi rast cijena, a veće povećanje cijena proizvoda može se očekivati stupanjem na snagu zakona o akcizama BiH, jer će po tom osnovu gorivo poskupjeti za najmanje 12 feninga po litru, smatraju stručnjaci.

Na većini benzinskih pumpi u RS gorivo je od juče skuplje za pet do 10 feninga i stupanjem na snagu ovog zakona poskupjelo bi dodatno za oko 12 feninga po litru.

Stevo Pucar iz Udruženja ekonomista RS SWOT je kazao da se stupanjem na snagu navedenog zakona može očekivati povećanje cijena proizvoda i roba u onim oblastima gdje nafta predstavlja značajan dio strukture cijene, kao što je auto-prevoz.

"Što se tiče efekata kada su u pitanju akcize na naftu, može doći do određenog skoka cijena ostalih proizvoda, ali ne treba očekivati neko drastično povećanje cijena", naveo je Pucar.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, je kazala da svako poskupljenje energenata lančano izaziva poskupljenje, u prvom redu osnovnih životnih namirnica i da će to i sada biti slučaj.

"Osim poskupljenja goriva, dodatni problem je novi namet akciza, što će usloviti nekontrolisano povećanje cijena", upozorila je Mišićeva.

Ona je istakla da se posebno treba obratiti pažnja da hljeb, mlijeko i ostale osnovne životne namirnice ne bi smjele poskupjeti, kao i da se ne bi smjelo dozvoliti da dođe do poskupljenja električne energije jer bi to dodatno usložilo situaciju.

Mensud Lakota, predsjednik Udruženja potrošača BiH, rekao je da se poskupljenje goriva koristi samo kao izgovor za poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

"Napravili smo analizu i dobili informaciju da većina građana troši oko 80 odsto primanja za hranu. Posljedica ovakvog stanja, odnosno svakodnevnog poskupljenja namirnica je monopol određenih grupa koje diktiraju cijene", kazao je Lakota i dodao da na tržištu u BiH nema zdrave konkurencije i da je i to jedan od razloga svakodnevnih poskupljenja.

Duško Jakšić, direktor Ekonomskog instituta u Banjaluci, smatra da stupanjem na snagu zakona o akcizama BiH neće doći do nekog značajnog rasta cijena proizvoda i ostalih roba.

"Ako i dođe do nekog poskupljenja, to je neminovno, svi su to uradili pa moramo i mi. Jedino ako bi se stupanje na snagu ovog zakona poklopilo s rastom cijene nafte u svijetu, to bismo možda teže podnijeli", kazao je Jakšić.

On je naveo da je prije godinu gorivo bilo mnogo skuplje nego sada i da se uvođenje akciza mora podnijeti.

"Time nije urađeno ništa što bi bilo koga moglo iznenaditi pa ni same potrošače, a inače svako domaćinstvo mnogo više troši na mobilne telefone nego na benzin", kazao je Jakšić.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, rekao je da bi ovo malo poskupljenje goriva trebalo veoma malo da utiče na poskupljenje namirnica.

"Ne bi trebalo da napravi neku veliku pometnju jer energenti veoma malo, svega dva do tri odsto utiču na cijenu proizvoda. Činjenica je da je kupovna moć dosta pala kod potrošača u posljednjih sedam do osam mjeseci", kazao je Petrović.

Izvor Nezavisne novine