BIJELJINA – Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i zamjenik gradonačelnika Predrag Jović posjetili su domaćinstvo Dragana Živanovića iz Donjeg Crnjelova, koji je posredstvom Gradske uprave, iz fondova Evropske unije, dobio bespovratnih 100.000 KM za izgradnju skladišta za poljoprivredne proizvode.

Predrag Jović je istakao da je Grad Bijeljina prvi u BiH prepoznao značaj ovakvih fondova za unapređenje poljoprivrede i u Agrarnom fondu zaposlio stručnjake koji su posrednici između semberskih proizvođača i EU.

– Proizvođači uglavnom ne znaju da popune obrasce za konkurisanje u projektima i tu smo odlučili da im damo bezrezervnu podršku. Ove godine će biti otvoren IPA dva poziv Unije za fond vrijedan 30 miliona KM i jedino će od nas zavisiti hoćemo li dobiti dio tog novca. Primjer Dragana Živanovića pokazuje da je to moguće, a mi savjetujemo i drugim lokalnim zajednicama da se ugledaju na Semberiju. Ukoliko budemo dobijali grantove EU u kontinuitetu, oni će u budućnosti biti još veći – naveo je Jović.

On je naglasio da je osnovni uslov za apliciranje za bespovratni grant bio da poljoprivredni proizvođač posjeduje građevinsku dozvolu.

– Nažalost, od ukupno 3.500 registrovanih gazdinstava, samo dva-tri poljoprivrednika imaju građevinsku dozvolu. Grad Bijeljina se trudi na sve načine da olakša poljoprivrednicima dobijanje dozvole, a sa resornim ministarstvom ćemo pokušati da utičemo na izmjenu Zakona o poljoprivredi i na taj način ostvarimo još olakšica. Najvažnije u cijeloj priči je da semberski proizvodi postanu konkurentniji na tržištu i da dospiju na pijace širom Evrope – dodao je Jović.

Živanović, koji se bavi povrtlarstvom na oko 15 hektara, rekao je da će mu novo skladište, površine 700 metara kvadratnih, poslužiti za čuvanje kupusa, luka, krompira i paprike.

– Prethodno sam u betonsku konstrukciju skladišta uložio oko 80.000 KM, a od Evropske unije, odnosno projekta „EU for biznis“ (EU4Business) dobio sam 50.000 evra. Trenutno u skladištu čuvam 50 tona kupusa, a najviše sarađujem sa „Savom“, velikim marketima, te prodajem robu na Agro-tržnom centru. Iako sam 30 godina proizvodio krompir, upravo zbog nedostatka skladišta sam prekinuo proizvodnju, ali sada će se situacija promijeniti – naveo je Živanović, kome osim sezonskih radnika, pomažu i supruga i dvoje djece. (Swot)