BANJALUKA – Stanovnici RS posljednjih mjeseci najviše su štedjeli na hrani i osnovnim životnim namirnicama, bijeloj tehnici i elektronskim uređajima, kao i na putovanjima, kazao je sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

Oprez pri trošenju u posljednjih sedam do osam mjeseci, kaže Petrović, najmanje se osjetio na komunalnim uslugama, vodi, struji i grijanju. Na tome stanovnici Srpske nisu pretjerano štedjeli.

“Pad tražnje najviše se osjetio u sektoru prehrane, tehničkoj robi, na turističkim uslugama, posebno oprezno se biraju turistički aranžmani, te stanovnici Srpske planiraju skromniji provod na godišnjim odmorima. S obzirom da su cijene komunalnih usluga mirovale, na njima se nije posebno ni štedjelo”, kazao je Petrović.

Od početka ove godine, prema njegovim riječima, standard stanovnika je drastično opao, prvenstveno zbog svjetske ekonomske krize i straha od gubitka radnog mjesta.

“Pad standarda se bilježi od početka 2007. do polovine 2008. godine, kada i cijene prehrane rastu za oko 30 odsto. Od juna 2008. godine do sada cijene su se stabilizovale, te su mjesečni izdaci za četvoročlanu porodicu iznosili oko 1.650 marka”, kazao je Petrović.

Ekonomisti upozoravaju da bi stanovnici Srpske, kad na snagu stupi Zakon o akcizama, koji predviđa poskupljenje kafe, cigareta i goriva, mogli biti na udaru novog poskupljenja.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić ranije je rekao da budžetski korisnici ne treba da strahuju jer plate i penzije za sada neće biti smanjene ovogodišnjim rebalansom republičkog budžeta, koji podrazumijeva uštede od 66 miliona maraka kao obavezu RS prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Srpska je na ime ušteda prema aranžmanu BiH sa MMF-om preuzela obavezu da do kraja ove godine uštedi ukupno 146 miliona maraka i to 66 miliona u republičkom budžetu, 25 miliona u budžetima lokalnih zajednica i 55 miliona u budžetima fondova.

Plate

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna neto plata u aprilu ove godine iznosila je 786 maraka, što je za pet maraka više nego mjesec ranije kada je iznosila 781 marku. Najviše plate u aprilu imali su zaposleni u finansijskom posredovanju i to 1.268 maraka, u državnoj upravi 1.093, zdravstvu 1.004 marke i zaposleni u obrazovanju 930 maraka. Najnižu platu u aprilu imali su zaposleni u hotelima i restoranima i ona je bila 477 marka, kao i u prerađivačkoj industriji gdje je iznosila 518 maraka.

Izvor Glas Srpske