ZAGREB/SARAJEVO – Građevinari iz BiH žele preko Hrvatske izaći na tržište Evropske unije. Da bi u tome uspjeli, osnovali su zajedničku firmu.

ZAGREB/SARAJEVO – Građevinari iz BiH žele preko Hrvatske izaći na tržište Evropske unije. Da bi u tome uspjeli, osnovali su zajedničku firmu.

Zbog izuzetno loših uslova poslovanja u Bosni i Hercegovini, brojni bosanskohercegovački građevinski poduzetnici svoje kompanije registriraju u susjednim zemljama, pogotovo u Hrvatskoj, potvrdila je Dženana Avdić, sekretar građevinskog sektora pri Privrednoj komori Federacije Bone i Hercegovine.

“To je činjenica jer su uslovi u Hrvatskoj povoljniji. Kada naše firme izvode radove u toj zemlji, mogu biti samo ‘treća ruka’. Iako obave sve radove, ne mogu biti nosioci projekta. S druge strane kada građevinari registruju firmu u Hrvatskoj, onda im je lakše izaći i na evropsko tržište”, kaže Avdićeva, dodajući da je teško utvrditi tačan broj takvih firmi. Prema njenim riječima, tom procesu pridonosi katastrofalna, nikad gora situacija u ovom sektoru u BiH. Avdićeva kaže kako u BiH nema novih investicija, završavaju se samo započeti objekti, dok su na mnogima radovi obustavljeni.

Prema službenim podacima, građevinari u BiH imaju 40 odsto manje posla nego u istom razdoblju prošle godine. Stanje su, kako kaže Avdić, pogoršale i banke jer je naglo prekinuto kreditiranje građevinskog sektora, a sve to navodi da domaći građevinari preseljavaju posao u Hrvatsku. Da su uslovi poslovanja u Hrvatskoj za građevinare dobri, govori i podatak da neke inostrane kompanije, kao što je austrijski “Strabag”, izvode radove u BiH, a registrovane su u Hrvatskoj.

Jedna od kompanija koja je već nekoliko godina registrovana i u Hrvatskoj je i širokobriješki “Hering”, koji je s prvim naznakama krize jedan dio firme prebacio u Hrvatsku.

“Hrvatska je uređena. Ima više cijene rada, pa se tu nalazi prostor za normalnije obavljanje posla. Međutim, ni kod njih stanje nije sjajno”, kaže Mario Jurišić, direktor “Heringa”. Teško stanje prislilio je građevinare na udruživanje i zajednički nastup na tržištima. Tako je ovih dana u Sarajevu osnovana građevinska kompanija BH “Ingco”, u čijem osnivačkom kapitalu sudjeluje 26 firmi s područja Federacije BiH. Osnivači firme u BiH i inostranstvu imaju zajedničku realizaciju radova više od 300 miliona KM.

Preveliki projekti

“BH Ingco” je prva bosanskohercegovačka tvrtka tog tipa i najveći oblik udruživanja u građevinskom sektoru u BiH. Cilj je okrupnjavanje i zajednički nastup u izvođenju radova. Ciljna grupa su im veliki projekti kojima pojedinačno firme ne mogu zadovoljiti uslove nadmetanja. Inicijativa za formiranjem potekla je od BAG grupacije, firmi koje izvode radove u Njemačkoj.

Planovi

Građevinari iz BiH koji spas traže u Hrvatskoj s nestrpljenjem očekuju iduće proljeće kada bi trebali početi radovi na četiri dionice autoputa na koridoru 5c. Finansiraće se već odobrenim kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj. Riječ je o poslovima vrijednim 180 miliona evra za koje će nadmetanja biti objavljena krajem ove ili početkom iduće godine.

Izvor Poslovni dnevnik