BANJALUKA – Smijenjeni direktor banjalučke “Tržnice” Radoslav Grbić izjavio je da neće predati dužnost sve dok nezavisna i nepristrasna revizorska kuća ili sudski vještak ne pregledaju poslovanje “Tržnice” kako bi se demantovale tvrdnje Upravnog odbora da je “Tržnica” nelikvidna.

Grbić, kojeg je sa funkcije nedavno smijenio Upravni odbor, ocijenio je da “nema pravnih razloga za njegovu smjenu”, te da su razlozi za to bili “lični finansijski interesi pojedinaca, koje oni stavljaju iznad uspješnosti poslovanja i interesa preduzeća”.

On je na konferenciji za novinare demantovao obrazloženje Upravnog odbora “Tržnice” prema kome je njegova smjena uslijedila zbog promašenih poslovnih poteza i investicija koji su doveli do nelikvidnosti preduzeća.

Grbić je rekao da “Tržnica” ima svake godine trend rasta poslovanja, te da je svoj kapital u posljednjih 11 godina povećala gotovo četiri puta i uspješno prešla restukturisanje iz državnog vlasništva u akcionarsko društvo.

“Sve investicije u Banjaluci, a kasnije i u izgradnju tržnog centra u Istočnom Novom Sarajevu, finansirali smo sa 30 miliona KM vlastitih sredstva”, istakao je Grbić, podsjetivši da je “Tržnica” u njegovom mandatu dobila niz priznanja u RS, BiH, ali i na međunarodnom planu, uključujući i niz priznanja koje je lično osvojio kao uspješan menadžer.

Komentarišući odluku novog UO da njega prije sedam dana smijeni sa funkcije direktora zbog odlaska u penziju, Grbić je podsjetio da je uslove za penziju ispunio još 2006. godine, kada je i sam želio da se povuče, “ali su ga izabrali na novi petogodišnji mandat, jer je u toku bila značajna investicija u rekonstrukciju tržnog centra u Banjaluci”.

Grbić je negirao optužbu da je odbijanjem da u roku od tri dana, koliko mu je ostavio novoizabrani UO izvrši promopredju novom v.d. direktora Predragu Donjku, ugrozio rad preduzeća, navodeći da je predao kancelarijski prostor, kao i da postoje lica koja su ovlaštena za potpise službenih dokumnata.

Upravni odbor preduzeća “Tržnica” Banjaluka je na sjednici održanoj 13. jula donio odluku o razrješenju dužnosti direktora preduzeća Radosava Grbića zbog odlaska u penziju, koja je jednoglasno usvojena.

Upravni odbor je takođe jednoglasno usvojio odluku o imenovanju Predraga Donjka za v.d. direktora “Tržnice”.

Novi Upravni odbor “Tržnice” izabran je na desetoj redovnoj Skupštini akcionara, koja je održana 3. juna.

U novoizabrani Upravni odbor imenovani su Gostimir Jaćimović, Andrej Jukić, Nedeljko Vujović, Mlađen Krupljanin i Željko Rodić.

Nakon Skupštine akcionara održana je sjednica UO, na kojoj je za predsjednika Upravnog odbora imenovan Jaćimović, a za njegovog zamjenika Jukić.

Izvor Agencije