VAŠINGTON – Američka privreda vjerovatno je na putu ostvarivanja snažnog privrednog rasta u dva posljednja tromjesečja ove godine, ali iduće godine oporavak bi se mogao zaustaviti, smatra bivši predsjednik Feda Alan Grinspen.

"Mislim da ćemo idućih šest mjeseci biti OK. Oporavlja se gradnja novih kuća i prodaja vozila, ali taj proces još nije ukorijenjen", istakao je Grinspen.

Prodaja vozila i kuća, uobičajena pokretačka snaga koja stoji iza privrednog oporavka, dobija podsticaj od fiskalnih mjera i stoga je moguće da nije riječ o njihovom održivom oporavku.

Grinspen, koji se 2006. godine povukao sa čelne pozicije u Fedu nakon 18 godina, izjavio je da je američko tržište automobila zasićeno, sa 20 odsto više vozila i lakih kamiona na putevima nego što je vozača s izdatim vozačkim dozvolama.

A kako su finansije američkih potrošača i dalje uzdrmane nakon tri godine pada cijena na tržištu nekretnina, prodaja novih vozila mogla bi presahnuti jednom kad završi program Vlade kojim se podstiče njihova kupovina.

Što se tiče prodaje novih kuća, oštar pad građevinskih radova pomaže građevinskim firmama da raščiste zalihe neprodatih kuća, kaže Grinspen. Međutim, smatra kako nije vjerovatno da će se broj vlasnika kuća u SAD vratiti na nivoe zabilježene tokom ciklusa uzleta na tom tržištu, što će i dalje predstavljati ograničenje za prodaje kuća.

Ono što Grinspenu daje povjerenje da će u drugoj polovini 2009. američka privreda ostvariti snažan rast je snažan pad zaliha robe. Potrošnja je sada otprilike 1,25 postotnih bodova iznad nivoa privredne proizvodnje u SAD. Kako bi zatvorile taj jaz, američke kompanije moraju proizvesti više robe, što bi podstaklo rast američkog bruto domaćeg proizvoda na četiri do pet odsto ako se to dogodi u jednom tromjesečju, odnosno za 2,5 odsto ako se dogodi u sljedećih šest mjeseci.

I oporavak cijena akcija od marta takođe pridonosi privrednom oporavku, jer kompanijama omogućava da dođu do jeftinijih izvora finansiranja, a domaćinstvima uvećava bogatstvo.

"Porast cijena akcija kompanija u SAD za 50 odsto, i za više od toga u ostatku svijeta, stvorila je važnu zaštitu od zaduženosti. Posljedično veliko smanjivanje spreadova u prinosima širom planete pridodalo je više fiskalnih podsticaja nego što iko shvata", zaključuje Grinspen.

MMF: Počeo globalni

ekonomski oporavak

Globalni ekonomski oporavak je počeo, ali će za njegovu održivost SAD morati da se fokusiraju na izvoz, a Azija na uvoz, ocijenio je danas vodeći ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivije Blanšar.

Blanšar je u članku koji je objavio MMF rekao da bi ukupni potencijalni proizvod svjetske privrede mogao da bude manji nego prije početka finansijske krize.

“Preokret neće biti jednostavan. Ova kriza je ostavila duboke ožiljke, koji će još godinama opterećivati ponudu i potražnju”, navodi Blanšar.

On je dodao da se potrošnja u SAD, koja doprinosi sa 70 odsto nacionalnoj ekonomiji i značajnom dijelu svjetske potrošnje, neće brzo vratiti na nivo od prije početka krize, pošto su domaćinstva pretrpjela gubitke koji se mjere trilionima dolara.

Blanšar dodaje da je kriza naučila Amerikance da budu oprezniji prema rizicima od događaja koji se rijetko dešavaju, ali imaju razorne posljedice kada se dese.

Vodeći ekonomista MMF-a smatra da se Amerikanci neće vratiti staroj navici trošenja bez ograničenja, te da će SAD i njihovi trgovinski partneri morati da se tome prilagode.

Izvor Agencije