TREBINJE – Dug “Hrvatske elektroprivrede” (HEP) prema Republici Srpskoj, zbog toga što je iz sistema hidroelektrana na Trebišnjici preuzela više struje nego što joj pripada, u prošloj godini iznosio je oko 187 miliona maraka.

Sadašnje dugovanje, koje je veće, teško je precizno izračunati zbog promjenjive cijene struje na godišnjem nivou, a ovaj problem godinama se ne rješava.

“Na bazi prosječnih cijena struje iz 2007. godine, dug Hrvatske prema RS polovinom prošle godine dostigao je čak više od 180 miliona maraka. Ta dugovanja odnose se samo na prvu fazu proizvodnje električne energije iz Dubrovnika”, rekao je direktor “Hidroelektrana” iz Trebinja Marko Mitrović i dodao da situaciju treba riješiti na državnim nivoima.

S obzirom na to da je hidroenergetsko postrojenje Dubrovnik 1 povezano sa sistemom HE na Trebišnjici, Mitrović ističe da bi dobro rješenje za poravnanje dugova prema RS bilo ostvarivanje idejnog rješenja “Gornji horizonti”, koje predviđa izgradnju tri hidrocentrale na Trebišnjici od Nevesinja do Bileće.

“To su hidrocentrale Nevesinje, Dabar i Bileća. Izgradnjom ovih hidrocentrala sistem “Trebišnjica” imao bi apsolutnu kontrolu nad vodama na tom slivnom području i koristili bismo njihov prirodni pad, a izgradnjom novog postrojenja Dubrovnik 2, za koji su Hrvati veoma zainteresovani, stvorili bismo uslove da se voda ponovo preradi u njihovom postrojenju”, rekao je Mitrović.

Na taj način bi se, smatra on, ispravila nepravda prema RS. HEP ne grabi prihode samo iz sistema HE na Trebišnjici već raspolaže svom električnom energijom koja se proizvede u hidroenergetskom sistemu Buškog jezera. Gradovima Livno i Tomislavgrad, gdje se jezero nalazi, godišnje se isplaćuje oko 1,5 miliona maraka, što je, prema mišljenju tamošnjih lokalnih vlasti, veoma malo.

Izvor Glas Srpske