LONDON – Šanse da Velika Britanija napusti EU sa sporazumom 31. oktobra, polako blijede. Taj scenario će dovesti do tzv. tvrdog Brexita.

A, kako već znamo, svako poslovanje mrzi haos i slične situacije. Prema najnovijem izvještaju nezavisnog Instituta za fiskalne studije (IFS), koji djeluje pri Citigroupu, Brexit će imati posljedice po ekonomiju Velike Britanije.

U slučaj da Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma koji štiti trgovinu, to bi značilo da će dvije godine ekonomskog rasta biti u potpunosti izbrisane, zaključak je IFS-a. Premijer Boris Džonson insistira da će izađi svakako 31. oktobra, sa sporazumom ili ne.

Tenzije između Džonsona i zvaničnika EU svakodnevno rastu, a mnogi čak tvrde da je sporazum toliko daleko, da ga vjerovatno neće ni biti. O tome je nedavno govorio i Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta, koji kaže da se Džonson poigrava sudbinom naroda_

“On se stalno igra nekih svojih glupih igrica okrivljavanja drugog. Ali, on mora znati da je ulog budućnost EU i Velike Britanije i da se ne smije igrati time”, rekao je Tusk.

Da su pregovori o sporazumnom izlasku iz EU pred kolapsom, priznao je i jedan visoki zvaničnik britanske vlade.  Mnogi smatraju da je najizgledniji scenario taj da će Brexit biti ponovo odložen.

Takođe, mnogi iz redova opozicije spominju i vandredne izbore, koji bi bili održani u novembru. Ako i na tim izborima pobijedi Džonson, tvrdi Brexit će se ponovo aktuelizovati. IFS smatra da je jedan od mogućih scenarija i održavanje drugog referenduma o izlasku Britanije iz EU.

Britanska ekonomija neće rasti tokom 2020. i 2021. godine, ukoliko dođe do Brexita bez sporazuma, tvrdi IFS.

EU je najveći trgovinski partner Velike Britanije, gdje se izvozi čak 44% ukupne robe i usluga, podaci su iz 2017. godine. U slučaju tvrdog Brexita, poslovna zajednica Britanije će se suočiti sa 9,2 milijarde dolara dodatnih administrativnih troškova, svake godine.

U slučaju ovakvog scenarija, doći će i do povećanja duga, jer će vlada sve više posuđivati kako bi pokrenula ekonomski rast.

Neki analitičari predviđaju da bi do neznatnog rasta od 1,1% moglo doći tek 2022. godine.  IFS nema sumnje koji bi scenario najviše odgovarao britanskoj ekonomiji:

“Potpuno odustajanje od Brexita je scenario koji je najbolji za ekonomiju Velike Britanije”, kažu u IFS.

IFS smatra da bi Brexit mogao biti opozvan u slučaju da koalicija koju bi predvodila Laburistička partija pobijedi na opštim izborima. Oni bi vjerovatno održali drugi referendum i to bi značilo definitivni opoziv Brexita.

Međutim, mnogi su uvjereni da je šteta već napravljena i da će trebati dosta vremena da se ekonomija vrati u dane stare slave.

Naime, britanska ekonomija je već za 2,5% manja u odnosu na period od prije tri godine, kada su glasači odlučili da napuste EU. Kristijan Šulc, analitičar iz Citigroupa o ovome kaže:

“Čak i da dođe do opoziva Brexita, teško će biti vratiti povjerenje investitora, koje je uništeno posljednje tri godine. I moje je mišljenje da će to pratiti britansku ekonomiju još neko vrijeme”, kaže Šulc.  (CNN, Swot)