KOZARSKA DUBICA – Oglas o prodaji Hemijske prerade kukuruza (HPK) “Draksenić” iz Kozarske Dubice, nekadašnjeg privrednog giganta, trebalo bi da bude objavljen za 15 dana, potvrdio je za “Nezavisne novine” Vojo Pavičić, stečajni upravnik HPK “Draksenić”.

Naime, kako je rekao, nedavno su održali sjednicu Skupštine povjerilaca, gdje je donosena odluku da se ide u prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica, a  oglas o prodaji biće objavljen za 15 dana.

“Procijenjana vrijednost ovog nekadašnjeg giganta je nešto preko 20 miliona KM”, kazao je Pavičić.

Prema njegovim riječima, trenutno imaju zainteresovanih za kupovinu ove fabrike, ali da li će zaista biti kupci, ostaje da se vidi kada objave oglas.

Kada je riječ o površini koja će se naći u prodaji, Pavičić ističe da će na prodaju biti fabrika kao cjelina, imovina u fabričkom krugu, kao i pripadajući bunari i vodosnabdijevanje, jer se to posmatra kao jedna cjelina.

“To nam je prioritet da se proda, jer čini jednu ekonomsku, funkcionalnu i tehnološku cjelinu u kojoj se može obavljati proizvodni proces”, kazao je Pavičić.

Podsjetio je i da ova firma duguje oko 15 miliona KM, te da nisu izmireni ni dugovi prema radnicima.

Pomenuta firma otišla je u stečaj u septembru 2020. godine. Da će ovaj nekadašnji gigant prodajom pokušati vratiti  stari sjaj, nada se Miroslav Zgodić, nekadašnji predsjednik Sindikata HPK “Draksenić”.

“‘Draksenić’ je prije stečaja imao 195 radnika  i bio je gigant, a sad nam je ova fabrika ostala dužna devet plata”, kazao je Zgodić.

Ističe da će sigurno potencijalni kupac morati uložiti dosta novca da bi osposobio postrojenja i mašine koje fabrika posjeduje, ali bi radnicima  puno značilo da se proizvodnja obnovi.

“To je gigant koji je održavao dubičku ravan i koji je hranio dosta porodica”, kazao je Zgodić.

Podsjetimo, prošle godine u svojim sušarama  “Draksenić” je osušio oko 250 tona soje i 1.110 tona pšenice, dok su godinu dana ranije  ukupno osušili oko 12 tona kukuruza.

U “Drakseniću” je u posljednje vrijeme bilo zaposleno 26 radnika koji su radili  na obezbjeđivanju imovine, održavanju mehanizacije, a rade i u sušarama.

Preduzeće HPK “Draksenić” osnovano je 1981. godine.

Osnovna djelatnost firme je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate. HPK je doskora bio jedina fabrika na prostoru bivše Jugoslavije koja proizvodi visokofruktozni sirup.

Takođe, firma je sarađivala s brojnim proizvođačima kukuruza sa šireg područja opštine Kozarska Dubica. (Nezavisne)