ZAGREB – Brokerska društva “Fima vrijednosnice” i “Interkapital vrijednosni papiri” najavila su spajanje u novu brokersku kuću “Fima Interkapital”.

Spajanjem, koje će biti realizovano po načelu povezivanja jednakih, nastaje broker sa najvećim udjelom u trgovini akcijama u Hrvatskoj, od oko 15 odsto, i u ukupnom prometu, saopštile su dvije kuće na pres konferenciji u Zagrebu.

“Fima Interkapital” će imati najviše licenciranih posrednika, elektronski pristup trgovinskom sistemu Zagrebačke berze i EUREX-u u Frankfurtu, kao i mogućnost trgovine u realnom vremenu na svim relevantnim berzama u svijetu.

Spajanjem, koje će početi krajem juna i treba da bude završeno u septembru, počinje konsolidacija u hrvatskoj brokerskoj industriji.

U “Fimi” i “Interkapitalu” ocjenjuju da se tom poslovnom kombinacijom kreira kvalitetna platforma za održivi rast i razvoj u narednim godinama koje će obilježiti ulazak Hrvatske u EU i shodno tome dalja integracija i globalizacija berzanskog posredovanja.

Prema podacima Zagrebačke berze, “Interkapital vrijednosni papiri” su u maju bili treći na listi članova Berze prema ostvarenom prometu koji je dostigao 252,5 miliona kuna (34,58 miliona evra), što predstavlja nešto više od 11 odsto ukupnog.

“Fima” je prošlog mjeseca u ukupnom prometu na Zagrebačkoj berzi učestvovala sa 5,6 odsto i sa ostvarenim prometom od 126 miliona kuna (17,26 miliona evra) bila je peta na listi kuća prema prometu.

Izvor Agencije