ZAGREB  – Bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske porastao je u trećem kvartalu ove godine 15,8 posto na godišnjem nivou, prema današnjoj prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kako prenosi agencija Hina, time je hrvatska privreda nastavila oporavak drugi kvartal zaredom od posljedica korona krize tokom koje je BDP padao četiri tromjesečja uzastopno.

Snažan pokazatelj rasta u proteklom tromjesečju je, između ostalog, i rezultat niske uporedne baze, budući da je u trećem kvartalu 2020. godine hrvatski BDP zabilježio pad od oko 10 procenata zbog sprovođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja kovida-19.

Prema podacima DZS-a, najveći doprinos rastu u periodu jul-septembar dala je potrošnja domaćinstava koja je porasla za 16 posto u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Izvoz robe i usluga je skočio za 48,8 odsto međugodišnje, pri čemu je izvoz robe porastao za 13,1 posto, a usluga za 71,6 procenata, prvenstveno zbog oporavka turizma u odnosu na uporedni lanjski period.

Uvoz robe i usluga je istovremeno povećan za 13,9 posto na godišnjem nivou. Uvoz robe je zabilježio porast od 12,4 odsto, dok je uvoz usluga bio veći za 22,3 procenta.

Bruto investicije u fiksni kapital su porasle u minulom tromjesečju za 7,6 posto u odnosu na prošlu godinu, a državna potrošnja je pala za 4,5 odsto međugodišnje.