DUNGUAN – Kineska telekomunikaciona kompanija Huawei predstavila je danas svoj operativni sistem za smartfone, koji, kako je saopšteno, može da zamijeni Googleov android.

Operativni sistem pod nazivom “HongmengOS”, na engleskom poznatiji kao “HarmonyOS2”, može se koristiti na različitim uređajima, od smartfona do pametnih zvučnika čak i senzora, izjavio je izvršni direktor sektora za potrošačke uređaje Ričard Ju na konferenciji za softverske programere u kineskom gradu Dunguanu.

“Kompanija želi da nastavi da koristi android. Međutim, ako ga ne možemo koristiti u budućnosti, odmah možemo preći na HarmonyOS””, rekao je Ju, i dodao da bi to moglo biti učinjeno za samo dva dana ako bude bilo potrebe, prenosi CNBC.

Ju je dodao i da će prvi smartfon koji će koristiti “HarmonyOS” biti lansiran u subotu pod Huawei brendom “Honor”, izvestila je agencija AP.

“HarmonyOS” će se najprije koristiti na “proizvodima sa pametnim ekranom”, kao što su televizori, a tokom naredne tri godine i u drugim uređajima, uključujući nosive uređaje.

Iz Huaweia navode i da će OS najprije biti lansiran u Kini i da je u planu njegova ekspanzija na globalnom nivou. (Tanjug)