Kineski Huawei je prestigao južnokorejski Samsung u prodaji pametnih telefona kako to govore podaci u drugom tromjesečju poslovanja, a sve zahvaljujući dobrom poslovanju na kineskom tržištu uprkos tome što je globalna potražnja za ovim uređajima opala zbog virusa korona.

Reuters piše da je Huawei u periodu od aprila do juna isporučio 55,8 miliona uređaja, čime je nadmašio Samsungovih 53,7 miliona, podaci su kompanije za istraživanje tržišta Canalys.

Kineska kompanija Huawei do sada se suočila sa sankcijama SAD-a, što je poremetilo njeno poslovanje u inostranstvu, međutim, najnoviji podaci pokazuju sve veću dominaciju na domaćem tržištu.

Shodno tome, Huawei sada prodaje gotovo dvije trećine mobitela u Kini, zemlji koja je prva bila pogođena koronavirusom, međutim, veoma brzo se oporavila nakon što se broj zaraženih smanjio.

Proizvođači telefona koji dominiraju u drugim državama još se bore za značajne rezultate s obzirom na to da raste broj zaraženih.

Godinu ranije u odnosu na isti kvartal, prodaja Huaweija pala je za pet posto, dok je Samsung bilježio pad od 30 posto zbog slabe potražnje za uređajima na ključnim tržištima, uključujući Brazil, SAD i Evropu.

“Naše poslovanje je pokazalo izuzetnu otpornost u ovim teškim vremenima”, kazao je portparol kompanije Huawei.

Domaća prodaja porasla je za osam posto, dok su Huaweijeve isporuke u inostranstvo pale za 27 posto u ovom kvartalu.

Dugogodišnji radnik Huaweija je konstatovao da takođe postoji mogućnost da ovaj kineski tehnološki gigant može kratko ostati najpovoljniji prodavač nakon što se ostala tržišta oporave.

Samsung je u četvrtak objavio kako očekuje da će se potražnja za pametnim telefonima povećati u drugoj polovini godine.

Sjedinjene Američke Države su efikasno zabranile Huaweiju da koristi Google usluge, čime su znatno smanjili atraktivnost tim uređajima i potražnju u inostranstvu samim time što su ograničile i njihovo 5G umrežavanje.

S&P Global Ratings je u svom izvještaju naveo da bi ova najnovija ograničenja mogla izbrisati prihode od 25 milijardi dolara za Huawei u nekoliko kompanija sa sjedištem u Aziji.

S druge strane, kompanija Huawei još nije javno govorila o ekonomskim posljedicama zbog navedenih odluka.

“Još nije utvrđeno koliko je u proteklom periodu prodato najnovijih Huawei pametnih telefona koji podržavaju 5G mrežu i u tom slučaju najviše podliježu navedenim ograničenjima”, kazala je Nicole Peng, potpredsjednica kompanije za istraživanje tržišta.