SARAJEVO – Sve afere u zemljama regije, u koje je upletena Hypo Group Alpe Adria, biće istražene i s tim u vezi osnovan je poseban tim za sprovođenje istrage, izjavio je u srijedu u Sarajevu Gotvald Kranebiter, predsjednik Uprave austrijske bankarske grupacije.

Kranebiter je na čelnu poziciju u Hypo Groupu došao početkom aprila kako bi restrukturirao posrnulu banku koju je, nakon niza afera i iskazanih gubitaka, krajem prošle godine preuzela austrijska država. On naglašava da banka želi raskrstiti sa prošlošću kako bi mogla izgraditi stabilnu sigurnost u budućnosti.

"Ako istraga dovede do zaključka da u nekim slučajevima treba podići tužbe, mi ćemo to uraditi", kazao je Kranebiter i dodao kako te istrage nisu vezane za države pojedinačno, nego će biti vođene od slučaja do slučaja.

Naglasio je da su podaci objavljeni u sklopu projekta "Fokus" o navodno sumnjivim kreditima dodijeljenim kompanijama u BiH i zemljama regije interni podaci banke publikovani nezakonito.

"Projekt ‘Fokus’ je interna procjena i interno uvježbavanje, a ne popis kreditiranja. Mi se snažno fokusiramo na zaštitu klijenata tako da ćemo morati preduzeti pravne korake protiv onih koji su nezakonito objavili te interne podatke", istakao je Kranebiter.

Govoreći o planu restrukturiranja koji sprovode na nivou grupe Kranebiter je istakao da on podrazumijeva ostanak Hypo banke i "Hypo Leasinga" u BiH.

"Mi se držimo osnovnih načela kojih smo se držali i do sada, a to je fokus na poslovanju u državama u kojim smo do sada bili prisutni sa bankom i lizingom i u kojima imamo značajan tržišni udio i veliki broj klijenata. U BiH imamo dvije milijarde evra aktive, 400.000 klijenata i gotovo 100 poslovnica. Jedna smo od tri banke sa najvećim tržišnim udjelom. Sve ovo je razlog da ostanemo poslovati ovdje", objasnio je Kranebiter i dodao da ni Evropska komisija, koja trenutno razmatra plan restrukturiranja Hypo Groupa, nema ništa protiv toga.

Ostanak u BiH, dodao je, značiće da će banka staviti naglasak na postojeće klijente, pokušati zadržati tržišni udio, te obezbijediti dalji razvoj kako bi ostala stabilna i profitabilna. Da bi to bilo postignuto, kazao je, neke prakse će biti promijenjene, prije svega one koje se tiču upravljanja rizikom.

"Banka se u cijeloj regiji snažno razvijala, a upravljanje rizikom nije bilo baš najbolje i zbog toga naš porftelj nije onakav kakvim bismo ga željeli. Stoga ćemo provesti promjene u cijelom procesu kreditiranja, koji će morati biti brži, a odnos prema klijentu bliži", kaže Kranebiter.

Naglasio je kako će se fokusirati na kredite kod kojih postoje problemi u otplati, ali i na dobre klijente i na nove poslove s njima. Jedna od ciljnih grupa Hypo banke u BiH biće mala i srednja preduzeća.

"Vjerujemo da sve ovo možemo postići sa postojećom upravljačkom strukturom i postojećim zaposlenicima", istakao je Kranebiter, ustvrdivši da su depoziti u BiH sigurni, a da je garant za to vlasnička struktura Hypo banke iza koje stoji Austrija.

Spajanje dvije Hypo banke u BiH

Gotvald Kranebiter smatra da bi sa komercijalne tačke gledišta spajanje Hypo banke Banjaluka i Mostar imalo smisla, ali da u vezi s tim još procjenjuju moguće opcije.

"Ta odluka ne ovisi samo o nama i ostajemo i dalje poslovati sa dvije banke", naglasio je Kranebiter.

Izvor Agencije