NJUJORK – Kompanija za upravljanje imovinom “Soroš fond”, koju je osnovao investitor i milijarder Džordž Soroš, otkrila je da poseduje kriptovalutu bitkoin.

Ova porodična firma poseduje „neke kriptovalute… ali ne mnogo“, izjavila je Don Ficpatrik, izvršna direktorka i šefica za investicije Soroš menadžment fonda u intervjuu za agenciju “Blumberg”.

“Nisam sigurna da se na bitkoin ovde gleda samo kao na zaštitu od inflacije. Mislim da je on prešao put od ponora do mejnstrima”, rekla je ona, dodajući da kriptovalute sada imaju tržišnu kapitalizaciju veću od 2,0 biliona dolara i preko 200 miliona korisnika, prenosi CNBC.

Cijena bitkoina, najpopularnije svjetske kriptovalute, iznosila je na jutrošnjem trgovanju 54.726 dolara, nakon što je juče skočio za 10 procenata na preko 55.000 dolara sa nivoa od oko 50.000 dolara u utorak.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen i predsjednih američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) Gari Gensler izjavili su ranije ove nedjelje da nemaju planove za uvođenje ograničenja u trgovini kriptovalutama.