LONDON – Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila je danas da predviđa mali pad potražnje za dizelom i benzinom u narednoj godini, jer uporno visoke cijene ovih goriva podstiču dalji rast ionako rekordnih stopa inflacije i pogođaju ekonomsku aktivnost.

„Visoke cijene dizela podstiču inflaciju, povećavaju pritisak na globalnu ekonomiju i na svetsku potražnju za naftom“, navodi IEA u mjesečnom izvještaju o tržištu nafte, prenosi Rojters.

Dizel je okosnica privredne aktivnosti, pri čemu se koristi kao gorivo u pogonima za proizvodnju toplotne energije za grijanje stambenih objekata, kao i za vozila.

Predviđa se da će globalna tražnja za dizelom i benzinom pasti na 400.000 barela dnevno (bpd) ove godine sa lanjskih 1,5 miliona barela dnevno, nakon čega će blago opasti sljedeće godine, saopštila je IEA.

Situacija s ponudom na tržištu dizela je izuzetno napregnuta posljednjih godina, jer su globalne zalihe znatno ispod prosječnih nivoa.

IEA procjenjuje da će embargo Evropske unije na rusku sirovu naftu i naftne derivate u narednim mjesecima i zabrana isporuka morskim putem dodatno zaoštriti stanje na tržištu, pri čemu će EU morati da nadoknađuje dnevno oko milion barela ruskog dizela, nafte i mazuta.

Pandemija kovid-19 i posljedični kolaps potražnje za gorivom doveli su do neto gubitka rafinerijskih kapaciteta od oko 1,0 milion barela dnevno, što djelimično objašnjava oskudnu tržišnu ponudu, navodi se u izvještaju IEA.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru i štrajkovi u francuskim rafinerijama prošlog mjeseca dodatno su pogoršali situaciju na tržištu, poguravši profitne marže od dizela na rekordne nivoe iznad 80 dolara po barelu, dodaje IEA. (Tanjug)