BANJALUKA – Pokušaj dokapitalizacije IEFK banke iz Banjaluke putem emisije akcija vrijedne gotovo 8,4 miliona KM je propao, objavila je u utorak jedina banka osnovana ruskim kapitalom u BiH.

Nebojša Dželebdžić, direktor IEFK banke, koji je dostavio obavještenje Banjalučkoj berzi, juče nije želio da komentariše neuspjeli pokušaj povećanja kapitala banke. U obavještenju se navodi da banka tokom javne ponude 83.392 akcije nominalne vrijednosti od 100 KM, koja je trajala tri mjeseca, nije zabilježila nijednu uplatu.

Kao razlog neodazivanja postojećih akcionara i novih investitora u IEFK banci navode "ekskluzivne pregovore o prodaji njenih akcija potencijalnom kupcu". U banci nisu otkrili s kim pregovaraju, a spekuliše se da je za IEFK zainteresovano banjalučko mikrokreditno društvo "Mikrofin". Dželebdžić nije želio da govori ni o tim spekulacijama, a sa Aleksandrom Kremenovićem, direktorom "Mikrofina", nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Prošlogodišnji izvještaj spoljne revizije pokazao je da IEFK banka posjeduje neto kapital u iznosu od 13,2 miliona KM, što je za 1,8 miliona manje od zakonski dozvoljenog minimuma. To je otvorilo mogućnost da Agencija za bankarstvo RS ruskoj banci oduzme dozvolu za rad. Saznavši za njen ulazak u crveno, Agencija za bankarstvo RS je u decembru prošle godine IEFK banci naložila povećanje poslovnih aktivnosti i dokapitalizaciju kako bi neto kapital došao na nivo koji propisuje zakon. Revizija je pokazala da je IEFK banka prošlu poslovnu godinu okončala sa gubitkom od 4,3 miliona KM, da ima negativne tokove gotovine iz poslovnih aktivnosti u iznosu od oko 5,2 miliona, te akumulirani gubitak od 6,5 miliona KM. IEFK banka, takođe, ističe revizor, kod drugih banaka ima blokiranih pet miliona KM, što čini petinu njenih ukupnih sredstava. Aktiva te najmlađe i najmanje banke u RS u toku 2009. je smanjena za 19 odsto i iznosi 24,8 miliona KM.

"Sve ove činjenice i neizvjesnosti ukazuju na značajnu sumnju da će banka biti u mogućnosti da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja u narednom periodu", ocijenio je nezavisni revizor.

IEFK banku Banjaluka je 2007. godine osnovala Istočnoevropska finansijska korporacija iz Sankt Peterburga, koju je proše godine potresla afera pronevjere 25 miliona dolara o kojoj su "Nezavisne" ranije pisale. Po dolasku u RS osnivači IEFK banke najavljivali su da imaju velike planove ekspanzije, koji su, između ostalog, značili otvaranje po osam filijala godišnje, ali je banka do sada otvorila tek jednu filijalu u Laktašima i predstavništvo u Beogradu.

Izvor Nezavisne novine