MINHEN – Svjetska ekonomija će porasti ove godine za 2,4 odsto, a zahvaljujući visokoj polaznoj osnovi očekuje se da će dogodine taj rast dostići 2,9 procenata, dok će u 2018. blago usporiti na 2,7 odsto, procenjuje nemački ekonomski institut Ifo.

U najnovijoj analizi kretanja svjetske privrede, čiji je rezime dostavljen na uvid Tanjugu, Ifo navodi da je nova procjena rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu blago revidirana naniže za 0,1 procentni poen u odnosu na predviđanje iz juna, dok je prognoza za 2017. ostala nepromenjena.

Dinamika rasta svetske privrede će, kako se dodaje, malo usporiti u zimskom polugodištu 2016/2017. u odnosu na treće tromjesečje 2016.

“Mada Ifovi indeksi svetske ekonomske klime i menadžera nabavke za vodeće razvijene i privrede u usponu pokazuju poboljšanje u poslednje vreme, politički događaji u mnogim delovima sveta dovode do povećanja neizvesnosti, što će gušiti ukupan privredni rast u prognoziranom periodu”, piše u dokumentu.

Dodaje se da su referendum o Bregzitu, predsjednički izbori u SAD, neuspjeh ustavne reforme u Italiji, radikalno izmijenili političku sliku svijeta, što može imati dalekosežne i vrlo neizvjesne posljedice po svjetsku ekonomiju, ali i po Njemačku u godinama koje dolaze.

Ekonomski razvoj vodećih razvijenih zemalja će i dalje biti vrlo heterogen u posmatranom trogodišnjem periodu.

Agregati privrednog rasta će, prema procjeni njemačkog instituta, snažnije napredovati u SAD-u nego u evrozoni i Japanu u naredne dvije godine.

“Privreda evrozone će ostati opterećena krupnim strukturnim slabostima pojedinih zemalja članica – kao što su veliki iznosi loših zajmova u bilansima banaka u Italiji i Portugaliji, i nekonkurentnost italijanske i francuske ekonomije”.

Shodno tome, smatra Ifo, ekonomski oporavak evrozone će se nastaviti ali po vrlo skromnoj stopi, uprkos velikim prilagođavanjima monetarne politike Evropske centralne banke.

Takođe se očekuje usporen ukupan rast privrede Japana. Mada će izuzetno ekspanzivna monetarna politika Tokija i program državnih ekonomskih stimulusa podstaći japansku privredu tokom druge polovine 2017, ove faktore će neutralisati smanjenje radne snage i relativno nizak rast produktivnosti, ocjenjuje Ifo.

Tempo rasta ekonomija u usponu će, takođe, usporiti postepeno tokom analiziranog perioda.

Uz zaustavljanje pada cijena nafte i lagani oporavarak drugih sirovina, očekuje se da će Brazil i Rusija izaći iz recesije u 2017, Indija će bilježiti snažan rast, dok se, s druge strane, predviđa dalje slabljenje kineskog rasta.

“Ako američka finansijska politika, kako je najavio novoizabrani predsednik te zemlje, zaista postane znatno ekspanzivnija, to će obezbediti SAD-u i globalnoj ekonomiji znatne pozitivne stimulanse. Visok i dugotrajan stepen političke neizvesnosti, kao i rastuća politička i ekonomska dezintegracija, s druge strane, baciće senku na ukupne ekonomske izglede”, zaključuje Ifo u analizi dostavljenoj Tanjugu.