SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas da se napori na unapređenju poslovnog okruženja u BiH, privlačenju investicija, stvaranju radnih mjesta i jačanju životnog standarda ne mogu staviti na čekanje dok se ne dođe do političkog rješenja, istakavši “da se ne može graditi demokratija na prazan stomak i da ekonomski i politički razvoj moraju ići ruku pod ruku”.

Incko je u Sarajevu na Konferenciji poslodavaca iz BiH i Slovenije naglasio da je, usred intenzivnih aktivnosti koje imaju suštinski značaj za ponovno usklađivanje odnosa BiH i međunarodne zajednice, od najvećeg značaja da se ekonomija ne stavi na listu čekanja.

On je podvukao da je cilj normalizovanje statusa BiH, tako da ona može ići dalje prema punoj evroatlantskoj integraciji kao suverena i stabilna demokratska država, dodavši da se razgovori koji ka tome teže ne vode u vakuumu, saopšteno je iz OHR-a.

”Dok tražimo rješenje kojim će se zaštititi interesi i zadovoljiti težnje svih građana BiH, ovi isti građani žive svoj svakodnevni život. Oni rade, ili u desetinama hiljada slučajeva traže posao, studiraju i vode poslove i domaćinstva, i trude se da sastave kraj s krajem”, napomenuo je Incko.

Visoki predstavnik u BiH ponovio je poziv vladajućim strankama da ispune obaveze koje su preuzele u okviru procesa evropskih integracija, te da radikalno poboljšaju poslovno okruženje donošenjem državnog zakona o obligacijama i modernizovanjem sistema bankarske supervizije.

Incko je pozvao i nadležna ministarstva i agencije da poboljšaju usluge koje ambasade BiH mogu ponuditi potencijalnim ulagačima u BiH.

”Razlog zbog kojeg apelujem da se ove stvari urade je veoma jasan, to će pomoći da se više novca usmjeri za stvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH pozvao je članove Udruženja poslodavaca BiH, suorganizatora konferencije, da izvrši pritisak na vlasti da preduzmu ove razumne korake, “jer ako to oni ne učine vlasti neće djelovati”.

Incko je rekao da on može, ako političari ispune svoje osnovne obaveze, pomoći poslodavcima da građanima donesu prosperitet koji im je predugo uskraćen.

Izvor Agencije