BEČ – Udruženje industrijalaca (IV) Austrije proglasilo je iz ekonomskog ugla gledano, kraj pandemije korona virusa.

U tekućem trećem kvartalu privreda će ponovo da se vrati na predkrizni nivo, kaže generalni sekretar Udruženja Kristof Nojmajer.

To, upozorava, može da uspori nedostak stručne radne snage i neprimjenjivanje fiksno planiranih infrastrukturnih projekata.

IV očekuje da će ove godine privredni rast biti između 3,5 i 4 procenata.

Nojmajer je, na konferenciji za novinare, zatražio stabilne uslove za preduzeća i njihove zaposlene, kako bi rast bio održivo ojačan.

Prema njegovim riječima, nisu korisne diskusije o skraćenju radnog vremena na četiri radna dana u nedjelji ili nova evaluacija već planiranih infrastrukturnih projekata.

S tim u vezi je pomenuo ministarku infrastrukture Leonoru Gevesler koja je zatražila novu evaluaciju velikih projekata, a samo zaustavljanjem izgradnje autoputa A26 kod Linca i brze saobraćajnice kod Beča S1, ugrožava se 27.500 radnih mjesta.

Nojmajer je ukazao da se na globalnom nivou već mjesecima događa oporavak, a sa realnim rastom svjetske privrede od šest odsto, to je najveća ekspancija u proteklih pet decenija.

„Svjetska privreda se nalazi usred faze buma sa uobičajenim propratnim efektima, pozitivnim, kao i negativnim“, rekao je on. (Tanjug)