BANJALUKA – Osiguravajuća društva u RS lani su, uprkos uticaju ekonomske krize, uspjela da ostvare nešto bolje poslovne rezultate u odnosu na prethodnu godinu, što stručnjaci ocjenjuju posljedicom ogromnog tržišnog potencijala.

Finansijski izvještaji deset osiguravajućih kuća sa sjedištem u RS i Brčko distriktu dostavljeni Banjalučkoj berzi pokazuju da je njihov ukupni prošlogodišnji poslovni prihod iznosio 125,1 milion KM, što je za oko šest odsto više u poređenju sa 2008. godinom.

Sedam kompanija je u tom periodu povećalo poslovne prihode, dok su tri društva zabilježila pad novčanih priliva. Analiza nije obuhvatila banjalučko "Osiguranje Aura", ali ono zbog relativno niskog obima poslovnih aktivnosti nije moglo značajnije da promijeni zbirne rezultate tog sektora.

Dobit društava minule godine iznosila je oko deset miliona KM, što je za oko pet procenata više u odnosu na godinu prije, dok su gubici iznosili 7,6 miliona KM i manji su za skoro četvrtinu (23 odsto). Lani je profitabilno bilo osam društava, dva više nego prethodne godine, dok je broj gubitaša smanjen sa četiri na dva. Najprofitabilnije je bilo "Nešković osiguranje" s ostvarenom dobiti od 4,9 miliona KM, dok su iz zone gubitaka u profitabilne vode "uplovili" "Jahorina" i "Mikrofin osiguranje". U "crvenoj zoni" ostali su "Triglav Krajina Kopaonik" i "Kosig Dunav osiguranje" sa gubitkom od 4,4 miliona, odnosno 3,2 miliona KM.

Važno je napomenuti da su u analizi korišteni finansijski rezultati društava bez dobitaka/gubitaka utvrđenih direktno u kapitalu u cilju prikazivanja realnije slike njihovih poslovnih aktivnosti.

Miroslav Miškić, predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS, kaže da su generalni pomaci uzrokovani nerazvijenošću tržišta.

"I pored blagih pomaka, premija osiguranja po stanovniku u RS, kao i BiH, u prošloj godini je iznosila 55 evra, dok je, na primjer, u Hrvatskoj bila 220, Sloveniji 900, a u Austriji čak 2.200 evra. To pokazuje da narednih godina postoji prostor za višestruki rast premije osiguranja na domaćem tržištu", ističe Miškić.

Postojeći ogroman jaz u visini premije po stanovniku obrazlaže prvenstveno malim obimom obaveznih osiguranja u RS u poređenju s razvijenim tržištima. Navodi da su u RS obavezna praktično samo osiguranja od auto-odgovornosti i nezgode zaposlenih, dok, na primjer, u Hrvatskoj ima 14, a u Francuskoj čak 37 takvih proizvoda.

"Sada imamo situaciju da, primjera radi, stanovi u višespratnicama u Banjaluci nisu osigurani od požara, a znamo kakva ogromna materijalna šteta u tom slučaju prijeti i svim okolnim stanovima", ukazuje Miškić.

Osiguravajući sektor RS u 2009. godini

125,10 milion KM – poslovni prihod

10,04 miliona KM – ukupna dobit

7,60 miliona KM – ukupni gubitak

107 KM – premija po stanovniku

Dobar start 2010. godine

Osiguravajuća društva u RS ove godine bilježe još značajniji poslovni pomak obračunavši za prva dva mjeseca ukupnu premiju u iznosu od 16,1 milion KM, što je za više od deset odsto u odnosu na isti lanjski period.

Društva iz RS su u cijeloj 2009. zabilježila blago povećanje premije od dva procenta na 119,7 miliona KM, zahvaljujući uglavnom pomaku dominantnog obaveznog auto-osiguranja (za tri odsto), ali i skoku životnog osiguranja (iznad 13 odsto). Analiza otkriva i da su filijale društava čije je sjedište u FBiH u minuloj godini povećala učešće na tržištu RS sa dva na skoro osam procenata.

Izvor Nezavisne novine