BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji je u maju manja za 19,5 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, saopšteno je danas iz Republičkog zavoda za statistiku.

U poređenju sa prošlogodišnjim prosjekom proizvodnja je u maju bila manja za 18,5 odsto. Industrijska proizvodnja je od janaura do kraja maja smanjena za 18,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prerađivačka proizvodnja u maju je pala za 23,3 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim periodom, dok je u sektoru vađenja rude i kamena pad bio 8,8 odsto, a u proizvodnji i distribuciji električne energije, gasa i vode 3,6 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 42,7 odsto, netrajnih proizvoda za 9,3 odsto, a energije za 3,5 odsto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u maju imala je proizvodnja osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, prehrambene robe, namještaja, električnih mašina i aparata.

Pad industrijske proizvodnje, kad se izuzume uticaj sezone, u maju je bio 16,4 odsto, u poređenju sa prošlogodišnjim prosjekom. U prerađivačkoj industriji pad je bio 19,5 odsto.

Kad se uključi proizvodnja malih preduzeća, koje Republički statistički zavod prati na određnom uzorku, industrijska proizvodnja je u maju ove godine manja za 18,3 odsto, u odnosu na prošlogodišnji prosjek, a prerađivačka industrija za 18,4 odsto.

Inflacija je u Srbiji u junu bila 0,4 odsto, a rast cena u prvih šest mjeseci ove godine dostigao je 9,1 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Maloprodajne cijene robe i usluga u junu su bile za 9,8 procenata veće nego u istom mjesecu prošle godine (godišnja inflacija). Zavod je naveo da je u junu cijena robe povećana za 0,5 odsto, dok su usluge poskupile za 0,3 odsto.

Cijene poljoprivrednih proizvoda bile su niže za 6,4 procenata, što je posljedica sezonskog sniženja cijena povrća, voća i ribe.

Najviše su poskupili industrijsko neprehrambeni proizvodi – za 1,3 odsto, na šta je najviše uticao rast cijena derivata nafte.

Cijene industrijskih prehrambenih proizvoda i pića u prosjeku su povećane za 0,7, odnosno 0,8 odsto, dok su cijene duvana ostale nepromijenjene.

Životni troškovi u Srbiji u junu su bili za 0,1 odsto veći nego u maju, u prvih šest mjeseci 6,9 odsto, a godišnji rast troškova života dostigao je 7,8 procenta.

Izvor Agencije