BANJALUKA – Da smo na repu evropskih događaja kada je reč o razvijenosti informatičkog društva najbolje potvrđuje podatak da se BiH nalazi na tek 89. mestu po korišćenju informacionih tehnologija, a iza nas su jedino Moldavija i Albanija.

Iako mnogi kažu da po ovom pitanju „BiH krupnim koracima grabi napred”, tu tvrdnju demantuje još jedan podatak i to da u EU više od osam miliona ljudi poseduje ECDL – tzv. Evropsku kompjutersku vozačku dozvolu koja potvrđuje obučenost za rad na računaru.

 Do kraja 2010. godine ovaj sertifikat steći će još 20 miliona Evropljana, a BiH još nema podatke ni koliko je građana informatički pismeno. Jedini podatak na koji se skoro svi pozivaju, a to je o broju korisnika interneta u BiH – 296.588. Međutim, to su prošlogodišnji podaci nastali na osnovu istraživanja Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Svetski ekonomski forum još prošle godine je upozorio da je stanje u BiH alarmantno, posebno što samo 27 odsto građana koristi internet, pa je ostatak populacije prema kriterijumima moderne civilizacije – nepismen. Pored toga, niska stopa informatičke pismenosti direktno dovodi i do loše ekonomske konkurentnosti na svetskom tržištu, pa je u tom pogledu Bosna i Hercegovina na 101. mestu od ukupno rangirane 122 zemlje.

Da bi donekle ublažilo ovu sumornu sliku, Ministarstvo prosvete nastoji da uskoro svim maturantima srednjih škola i nastavnicima informatike u RS omogući obuku i polaganje za ECDL.

„Želimo da ove sertifikate prvo dobiju nastavnici informatike koji bi imali obavezu da obuče učenike, ali i nastavnike koji ne poznaju ovu oblast. Kvalitet nastave bi bio daleko bolji, jer bi nastavnici u nastavnom procesu mogli da primenjuju savremene nastavne metode i tehnologije, a maturanti bi u budućnosti bili konkurentniji na tržištu“, objašnjava resorni ministar Anton Kasipović.

Međutim, da bi se ova ideja sprovela u delo, potrebno je da se i škole opreme neophodnom računarskom opremom. U Ministarstvu navode da su zadovoljni opremljenošću kabineta informatike u srednjim školama, ali da ne mogu to reći kada su u pitanju osnovne škole.

„Do kraja godine dobićemo računarsku opremu u vrednosti od milion evra, pa ćemo ovaj problem rešiti u ovoj školskoj godini, a vrednu opremu u školama donirala je Ambasada Kine. Tako da bi RS do kraja ove godine trebalo da dobije 720 računara koji će biti raspoređeni u 36 škola. Uz ove računare, škole će dobiti određeni broj štampača, kamera, laptopova, LCD televizora. Ovom donacijom rešićemo problem opremljenosti računara“, uverava Kasipović.

Znatan napredak u javnoj upravi

Direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević kaže da je RS u protekle tri godine znatno napredovala kada je reč o informatičkom opismenjavaju stanovništva, posebno kada je reč o zaposlenima u javnoj upravi. „Činjenica je da sprovodimo programe informatičke obuke zaposlenih prvenstveno kroz projekat Agencije za državnu upravu i svi državni službenici su primorani da izuče osnovne kurseve, posebno ECDL standard“, naveo je Rajčević.

Izvor EuroBlic