TREBINJE  – Institut za građevinarstvo “IG” iz Banjaluke uradiće plansku i projektno-tehničku dokumentaciju Aerodroma Trebinje, a vrijednost tog ugovora je 68,08 miliona dinara /oko 1,1 milion evra/, objavilo je preduzeće “Aerodromi Srbije”.
Banjalučki institut je izabran na tenderu koji je u aprilu raspisalo preduzeće “Aerodromi Srbije”, a rok za završetak izrade te dokumentacije je 180 dana, navedeno je u odluci srbijanskog preduzeća.

Na tender se prijavila i kompanija “Avic-intl erport kostrakšn” iz Kine sa ponudom koja je iznosila 69,8 miliona dinara.

“Prvorangirani ponuđač je izabran na osnovu primene kriterijuma za dodelu ugovora i dokazao je da ispunjava uslove za kvalitativni izbor privrednog subjekta, a ponuda je data u skladu sa zahtevima naručioca navedenim u konkursnoj dokumentaciji,” navedeno je u odluci.

Lokacija za budući aerodrom je planirana oko 14 kilometara zapadno od centra grada Trebinja, u blizini mjesta Taleža u Republici Srpskoj.

Aerodrom Trebinje je zajednički i jedan od strateških projekata Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je početkom juna da nema nikavu sumnju da će projekat aerodroma Trebinje biti realizovan i da misli da će biti vrlo konkurentan, te da će to značiti mnogo za Trebinje, za Republiku Srpsku, ali i za Srbiju.

“Mislim da će se Srbija kretati u okviru rokova koje je zadala. Nekada kada radite krupne projekte može da se desi i da se ti rokovi nešto pomjere”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Trebinju.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je krajem maja da je planirano da sljedeće godine počne gradnja aerodroma u Trebinju.

“U budžetu Republike Srbije definisan je dio sredstava za eksproprijaciju zemljišta, koju ćemo započeti već u ovoj godini. Nadam se da do kraja godine možemo završiti sve neophodne procedure da bismo sa izgradnjom aerodroma mogli da krenemo već u sljedećoj godini”, rekao je Ćorić. (Srna)