BANJALUKA – Preduzeće “InterLignum” iz Teslića kupiće od Vlade RS teslićku drvoprerađivačku fabriku “Nova Borja” za 6,3 miliona KM.

Kako je saopšteno iz Vlade RS, firma "InterLignum" je, pored uplate kupoprodajne cijene, ponudila investiciona ulaganja u opremu i ostalu infrastrukturu u iznosu od četiri miliona, zapošljavanje na neodređeno vrijeme 250 radnika u periodu investiranja od tri godine, te zadržavanje registrovane djelatnosti.

"Nova Borja" je nastala na imovini nekadašnje drvoprerađivačke industrije "Borja", koju je, nakon četvorogodišnjeg mukotrpnog stečajnog procesa, kupila Vlada RS putem licitacije za 7,35 miliona KM s namjerom da sačuva preduzeće od strateškog značaja za lokalnu sredinu.

Polovina tada uplaćenog iznosa Vlade vratila se u budžet RS na ime dugova fabrike "Borja" za neplaćene poreze i doprinose, dok je drugi dio otišao na izmirenje zaostalih plata radnicima i drugim povjeriocima.

DI "Borja" je u stečaj ušla u martu 2005. godine pod teretom duga od 23 miliona KM. Fabrika je u tom momentu zapošljavala 630 radnika koji su potraživali oko dva miliona KM za neisplaćene plate i druge naknade.

Za kupovinu nekadašnjeg teslićkog giganta tokom stečajnog postupka bile su zainteresovane kompanije "Balkan America" i SIM, te firma "Privredni preporod", u vlasništvu ruskog magnata Olega Burlakova, ali sa njima nije sklopljen konačni dogovor.

Kako je ranije rekao stečajni upravnik "Borja", proizvodni kapaciteti preduzeća su očuvani i sposobni da nastave s proizvodnjom, od pogona rezane građe do parketarnice i fabrike namještaja.

Izvor Agencije