BANJALUKA – Vlada RS dala je saglasnost na nova pravila plasmana Investiciono-razvojne banke (IRB) RS koja će ubuduće finansijski moći podržati komercijalne banke i osiguravajuća društva u RS.

IRB će tako imati mogućnost da kupuje i prodaje akcije društava iz finansijskog sektora isključivo posredstvom berze uz propisana pravila, pa tako, primjera radi, nije dozvoljeno da kupuje akcije banaka ili osiguravajućih društava koja su prethodnu godinu završila gubitkom.

Predviđeno je da IRB učestvuje u kupovini hartija od vrijednosti iz javne ili privatne emisije običnih redovnih akcija uz uslov da ako kupi više od 10 odsto akcija banke ili osiguravajuće kuće dobije svoje predstavnike u Nadzornom odboru tog emitenta.

“Investiciono-razvojna banka je ovom odlukom, ali i predviđenim mjerama Vlade RS, dobila zadatak da pruži podršku finansijskom sektoru i tržištu kapitala RS kroz ulaganja u hartije od vrijednosti, s namjenom kapitalnog jačanja finansijskog sektora”, kazao je Zoran Popović, portparol IRB.

Istakao je da će IRB na ovaj način, a na osnovu iskustva evropskih zemalja, očuvati stabilnost i povećati efikasnost finansijskog sektora i stvoriti pretpostavke da pozitivno utiče na osiguravanje finansijske podrške privrednoj ekspanziji RS.

Radovan Bajić, predsjednik Udruženja banaka BiH, podržao je nova pravila IRB ukazujući da su i druge evropske zemlje ranije preduzimale slične mjere s ciljem podrške svojim bankama.

“Ovakva pomoć, na sreću banaka u RS za sada nije potrebna, ali nije loše da ovakva opcija postoji ukoliko nekoj od banaka bude trebao dopunski kapital”, naglasio je Bajić.

Bajić je ocijenio da je veoma dobro da banke imaju domaće izvore kapitala napominjući da je bankama u RS trenutno najneophodnije ubrzavanje privrednog razvoja kako bi mogle raditi na što kvalitetnijem kreditnom plasmanu prema preduzećima.

U Udruženju osiguravajućih društava RS, takođe, pozdravljaju nove mogućnosti plasmana sredstava, navodeći da je to dobra i pozitivna vijest koja će i IRB i osiguravajućim društvima donijeti korist.

“Mislim da su Vlada RS i IRB prepoznali da se podrškom osiguravajućim društvima i komercijalnim bankama može doprinijeti razvoju tržišta hartija od vrijednosti, te da su nas prepoznali kao institucionalne investitore”, rekao je Miroslav Miškić, predsjednik tog udruženja.

On je istakao da je očigledno da IRB posjeduje sredstva za plasman, ali da izgleda nema kvalitetnog kreditnog potencijala kod svojih korisnika.

Kreditni plasmani IRB veći od pola milijarde

IRB je u periodu od 1. januara 2008. do 18. avgusta ove godine odobrila više od 536,8 miliona KM za kreditiranje razvojnih projekata u privredi, lokalnim zajednicama i za rješavanje stambenih problema stanovnika, rekao je njen direktor Milenko Pavlović.

On je objasnio da je od toga najviše novaca izdvojeno za kreditiranje privrede i preduzetnika – čak više od 304,2 miliona maraka, i za stambene kredite – više od 130,8 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, više od 50,5 miliona maraka uloženo je do sada u poljoprivredu, a u isto vrijeme investirano je i više od 35,8 miliona maraka u razne projekte u opštinama širom RS. U periodu od nepune dvije godine i osam mjeseci IRB je uložila i nešto više od 13,3 miliona maraka za kreditiranje malog biznisa u poljoprivredi. Investirano je i nešto više od dva miliona maraka za podsticaj i početne poslovne aktivnosti.

Izvor Agencije