BANJALUKA/LAKTAŠI – Isporukom 20 novih traktora beogradske fabrike IMT poljoprivrednicima u RS juče je otpočela realizacija Sporazuma o privrednoj saradnji, koji su vlade RS i Srbije potpisale prije mjesec dana u Beogradu.

Prilikom današnje posjete Mlađana Dinkića, potpredsjednika Vlade Srbije, Banjaluci utvrđeni su i detalji budućih isporuka kako traktora, tako i automobila FIAT punto iz Kragujevca u RS, te namještaja iz RS u Srbiju, po cijenama koje će subvencionisati dvije vlade.

Milorad Dodik, premijer RS, ocijenio je ovo važnim danom u vrijeme kada se čitava regija suočava s ekonomskim i finansijskim problemima.

"Ovo je putokaz i za druge vidove saradnje koje ćemo osmisliti u narednom periodu", naglasio je Dodik.

Dinkić je nakon uručenja ključeva prvih traktora farmerima iz RS u krugu firme "Agrocoop" u Kobatovcima, kod Laktaša, rekao da će do kraja godine u RS biti isporučeno još 480, a iduće 1.500 traktora po povoljnim cijenama.

Radivoje Bratić, ministar poljoprivrede RS, istakao je da su dvije vlade kroz subvencije snizile osnovnu cijenu traktora za 2.000 evra, te da uz dodatni popust od 1.000 KM koji je utvrdila Vlada RS model IMT 539 košta 11.500 KM.

Jovan Lazarević, ratar i peradar iz okoline Srpca, koji je kupio jedan traktor, kazao je da to ne bi mogao bez omogućenih subvencija.

"Poljoprivrednici su došli u situaciju da više ne mogu kupiti novi traktor, pa nam je ovo dobrodošlo", rekao je on.

Generalni direktor IMT-a Slobodan Petrović rekao je da će ovaj aranžman donijeti korist svima, od poljoprivrednika i proizvođača mehanizacije do RS koja će kroz obradu veće površine zemljišta povećati izvoz hrane.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić je s predstavnicima dvije domaće poslovne banke potpisao ugovor o subvencionisanju kamata na kredite s rokom otplate od sedam godina građanima RS koji žele kupiti traktore i automobile punto. Banjalučka UniCredit banka za tu namjenu plasiraće kredite s fiksnom kamatom od 3,7 odsto uz dodatno sniženje za 0,15 odsto za građane iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština, dok će Komercijalna banka Banjaluka ponuditi kredite po kamati od 4,5 odsto bez žiranata.

"Dileri punta u RS već su upisali 150 zahtjeva građana za kupovinu tog automobila čija cijena osnovnog modela neće prelaziti 5.800 evra", rekao je Džombić.

Dinkić je naglasio da će od predstavnika FIAT-a u Kragujevcu tražiti da prvi kontingent punta u RS pošalju i prije utvrđenog roka – 1. septembra.

Zvaničnici RS i Srbije posjetili su i banjalučku "Novu Drvnu industriju Vrbas", gdje su prezentovali plan plasmana namještaja iz RS na srbijansko tržište od avgusta po cijenama koje će subvencionisati Vlada u Beogradu. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac rekao je da će u taj posao biti uključeno više od 20 proizvođača namještaja u RS, ukazujući da će se na taj način povećati plasman proizvoda iz tog sektora. On je izrazio nadu da će Ministarstvo finansija RS iznaći način i da građanima RS bude omogućena kupovina namještaja po povoljnim uslovima.

Dragiša Kalinić, direktor "Nove DI Vrbas", koja očekuje da će ove godine na srbijanskom tržištu ostvariti prihod od oko 10 miliona KM, poteze dvije vlade ocijenio je važnim mjerama za prevladavanje ekonomske krize.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić dao je visoku ocjenu dogovoru službenog Beograda i Banjaluke, ističući potrebu da se u taj aranžman uključe i proizvođači građevinske stolarije.

Auto-dijelovi iz RS za FIAT

Mlađan Dinkić je potvrdio da se razgovara i o mogućnosti isporuke auto-dijelova koji se proizvode u RS za potrebe FIAT-ovih vozila koja se sklapaju u Kragujevcu.

"FIAT će Vladi RS dostaviti standarde koje moraju ispuniti proizvođači auto-delova. Mi očekujemo da će oni biti uključeni u taj posao, pogotovo što Vlada RS podstiče prodaju punta", rekao je Dinkić.

Izvor Agencije