BANJALUKA – Rok za dostavu popisnih listi akciznih proizvoda popisanih na dan početka primjene novog Zakona o akcizama ističe sutra, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

“Svi obaveznici koji prometuju akcizne proizvode u BiH bili su dužni da do 1. jula ove godine izvrše popis zaliha svih akciznih proizvoda i popisne liste dostave u nadležni regionalni centar UIO u roku od sedam dana, od dana početka primjene novog Zakona o akcizama, zaključno sa 8. julom ove godine“, naveo je portparol UIO Ratko Kovačević.

On je napomenuo da se za one akcizne proizvode za koje je u skladu sa novim Zakonom predviđena veća akciza, poput duvanskih prerađevina, kafe i naftnih derivata, na zatečene zahlihe morao izvšiti obračun akcize po novim stopama.

“Razlika između nove akcize i one koja je obračunata i plaćena prema ranijim propisima mora biti uplaćena na Jedinstveni račun UIO u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi u UIO”, precizirao je Kovačević.

On je dodao da novi Zakon o akcizama, Pravilnik o primjeni ovog zakona, sve potrebne obrasce, kao i način uplate razlike akcize po popisanim zalihama, obaveznici mogu pronaći na veb-stranici Uprave za indirektno oporezivanje www.uino.gov.ba

Izvor Agencije