SARAJEVO – Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da je tokom njegovog susreta sa italijanskim ministrom inostranih poslova Frankom Fratinijem iskazana zainteresovanost Italije za saradnju sa RS u oblasti energetike, tekstilne industrije i šumarstva.

Dodik je rekao novinarima nakon sastanka sa Fratinijem u Sarajevu da je tokom susreta bilo riječi i o daljoj sudbini OHR-a, te da je izražen stav Italije da treba da dođe do tranzicije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, čime bi se pojačala uloga EU u BiH i problemi brže i kvalitenije rješavali.

U Briselu je potpisan i Sporazum o saradnji između Republike Srpske i italijanske regije Friuli-Venecija-Đulija, saopšteno je iz kabineta predsjednika RS.

Sporazumom, koji su potpisali predsjednik RS Rajko Kuzmanović i predsjednik regije Friuli-Venecija-Đulija Renco Tondo, predviđena je saradnja na institucionalnom, ekonomskom, poljoprivrednom, prehrambeno-industrijskom, trgovinskom i turističkom polju, kao i u oblasti zaštite životne sredine, nauci i kulturi.

Sporazum omogućava i saradnju izvršnih organa vlasti regije Friuli-Venecija-Đulija i RS u skladu sa njihovim nadležnostima, saradnju privrednih subjekta, naučnih institucija i unapređenje zajedničkih inicijativa u okviru EU.

Ovim sporazumom predviđeno je formiranje mješovite radne grupe, koja ima zadatak da formuliše prijedloge, razradi projekte i daje mišljenja na teme od zajedničkog interesa.

Kuzmanović je istakao da je RS zainteresovana i otvorena za sve vidove saradnje i dodao da je ovo jedan u nizu sporazuma koji je Srpska potpisala sa više evropskih regija.

Tondo će na poziv predsjednika RS, u narednom periodu posjetiti Banjaluku.

Sporazum je potpisan u Predstavništvu regije Friuli-Venecija-Đulija u Briselu, a potpisivanju su prisustvovali šefovi Kabineta predsjednika Republike i predsjednika Vlade RS Draško Milinović i Željka Cvijanović, kao i šef Predstavništva RS u Briselu Mario Đuragić.

Izvor Agencije