TREBINJE – Mali akcionari “Swisslion Industrije alata” Trebinje (SL IAT) izrazili su sumnju u legalnost odluka većinskog vlasnika, srbijanskog “Swisslion Takova”, da dio imovine tog hercegovačkog giganta unese kao ulog u osnivanje zajedničke prehrambene firme u Trebinju.

Predstavnici investicionih fondova koji su akcionari SL IAT-a tvrde da je odluka Skupštine akcionara tog preduzeća od 29. juna za koju je glasao predstavnik "Swisslion Takova", usvojena bez dostavljene elaboracije i prethodno potpisanog aneksa privatizacionog ugovora s Vladom RS.

Odlukom je predviđeno da se kao ulog za osnivanje prehrambene firme "SL Takovo" d.o.o u Trebinju izdvoje proizvodne hale dvije fabrike SL IAT-a, objekat maloprodaje i veleprodaje, s pripadajućim zemljištem u ukupnoj vrijednosti od 4,85 miliona KM.

Dogovor o proširenju postojeće djelatnosti SL IAT-a na prehrambenu branšu, kako bi bila zadržana 1.192 radna mjesta u uslovima globalne recesije, postignut je u martu između predstavnika Vlade RS, Sindikata i "Swisslion Takova", ali do sada o tome nije potpisan aneks privatizacionog ugovora.

Anka Vučen, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima (DUIF) "Bors invest", sumnja u potcjenjivanje vrijednosti prenesene imovine, ocjenjujući da samo zemljište vrijedi više od 4,85 miliona KM.

"Nikakvu eleboraciju o tome nismo dobili niti je poznato kolika je visina našeg udjela u toj novoj firmi", istakla je ona.

Čelnik Društva za upravljanje investicionim fondovima VIB Vladan Jović kaže da su odluke o prenosu imovine SL IAT-a suviše ozbiljne da bi se usvajale bez adekvatnog obrazloženja.

"U najmanju ruku radi se o neodgovornom odnosu prema akcionarima", kazao je Jović, dodajući da će mali akcionari SL IAT-a uskoro organizovati sastanak na kojem će utvrditi dalje zajedničke poteze.

Kako saznajemo, protiv odluke o izdvajanju imovine SL IAT-a bili su predstavnici Fonda PIO i Fonda za restituciju RS.

Sindikat SL IAT-a, koji djeluje pri Konfederaciji sindikata RS, zatražio je od Vlade RS da se odredi o namjerama "Swisslion Takova" o formiranju nove firme na dijelu njene imovine, kao i budućem statusu radnika. Boško Pikula, predsjednik tog fabričkog sindikata, istakao je da ih najviše zanima da li Vlada prihvata prijedlog aneksa privatizacionog ugovora i šta će biti s radnicima koje je poslodavac već uplanio kao višak.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS rekli su da je za aneks privatizacionog ugovora nadležna Investiciono-razvojna banka RS, ali nam u toj banci nisu mogli reći dokle se stiglo s tim procesom i da li je "Swisslion Takovo" mogao usvojiti sporne odluke.

Rodoljuba Draškovića, vlasnika "Swisslion Takova", juče nismo uspjeli dobiti, ali je Bogdan Golić, direktor SL IAT-a, odbacio tvrdnje o nezakonitim odlukama Skupštine akcionara.

"Nema tu ništa sporno, jer se radi o zajedničkom ulaganju u prehrambenu firmu, a ne izuzimanju imovine", tvrdi Golić.

On kaže da će probna proizvodnja u "SL Takovu" početi krajem oktobra, a da u njoj početkom 2010. planiraju uposliti 250 do 300 radnika SL IAT-a, dok bi 750 radnika, navodi, nastavilo s proizvodnjom alata.

"Ostatak radnika će otići u penziju ili će njihov status biti rješavan naknadno kroz socijalni program", kazao je Golić.

Izvor Nezavisne novine