JAHORINA – Zahvaljujući ulaganjima većim od 30 miliona maraka u infrastrukturu Jahorina će ove sezone skijašima garantovati najmanje 130 dana snježnih staza, a očekuje se i da uknjiži rekordnih dva miliona ulazaka na staze, saopšteno je u novom skibaru na vrhu staze Poljice.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnajić izjavio je da je ključno ulaganje bila izgradnja gondola nazvane po Emiru Kusturici ispod koje su tri nove staze, jedna sa osnježavanjem, koje sklonjene su od vjetra pa Jahorina neće imati problem da radi kada su jaki vjetrovi.

Urađeno je i pet kilometara rasvjete na stazi Poljice što će omogućiti i atraktivno noćno skijanje.

Kao važna ulaganja on je izdvojio i novo sidro na stazi Poljice, koja je dobila i osnježavanje, a na vrhu je pored jezera izgradnje i ski bar na jednoj od najviših tačaka Jahorine pa će biti atrakcija cijele godine.

Ljevnajić je kao novinu naveo i autobuske linije iz Beograda i Novog Sada za skijaše, kao i autobuska linija koja će povezivati čitavu Jahorinu

“Namjeravamo da 7. decembra pustimo u rad olimpijski plamen koji se neće gasiti i vratiće olimpijski sjaj koji Jahorina ima, a plamen će biti upaljen sa našim olimpijcima i paraolimpijcima”, rekao je on.

Prednost Jahorine u skijaškom svijetu je dobar odnos cijene i kvaliteta, rekao je on.

“Skijaši znaju da cijene svoj novac, a ovde je puno poboljšan kvalitet za isti novac – i to puno znači”, rekao je on.

Ljevnajić je rekao da je Jahorina uveliko rasprodata i sa preko 93 posto je popunjena do kraja sezone, i dodao da su dolazak najavili i gosti iz Kine.

“Naši planovi su veoma ambiciozni, u saradnji sa Miloradom Dodikom srpskim članom Predsedništva BIH, želimo da gondolama povežemo Istočno Sarajevo i Pale sa Jahorinom, kao i vikend naselja na Jahorini a to su ogromni projekti u vrijednosti od preko 100 miliona maraka”, otkrio je Ljevnajić.

Direktor Turističke organizaciji opštine Pale Dragan Jakić zadovoljan je što je Jahorina opet prva u regionu otvorila sezonu skijanja i ocijenio da je na olimpijskoj planini sve više sadržaja, što je rezultat ulaganja Vlade RS, Olimpijskog centra i privatnog sektora.

“Očekujemo najbolju sezonu, prošle godine smo imali preko 1,9 miliona prolaza ove godine ćemo sigurno preći preko dva miliona prolaza na ski stazama”, rekao je on.

Na Jahorini je tradicionalno najviše gostiju iz Srbije i Jakić ocjenjuje da su to gosti koji se najviše priželjkuju.

Dolazi se iz Hrvatske, Crne Gore, i BiH, a kako je rečeno nastaviće se sa otvaranjem tržišta Rusije i Turske, a Jahorina će biti predstavljena se na tržištima Mađarske, Poljske i Rumunije

“U zadnji par godina Vlada Republike Srpske je kroz Olimpijski centar uložila 70 miliona maraka u poboljšanje skijališta što je vidljivo kroz nove šestosede, gondole, sisteme za osnežavanje a uložio je i privatni sektor u smeštajne kapacitete veliki novac i sada je da se ne postidimo u poređenju sa bilo kojim skijaškim centrom u Evropi”, rekao je on.

Kako je najavio, postoji plan da se Jahorina proglasi parkom prirode što će stopirati dalju gradnju smeštajnih kapaciteta.

“Tako bismo spriječili narušavanje izgleda planine a to će doprinijeti da se smeštajni kapaciteti pomjere u Pale koje će biti povezano gondolom sa vrhom Jahorine i biće gradić kao u svim skijaškim centrima Evrope uključujući Francusku, Italiju i Austriju”, kaže Jakić.

Po Novaku Ðokoviću od ove godine nosi ime grupa novoizgrađenih ski staza a opština Pale ustupila mu je plac kako bi na Jahorini i skijao.

Predsednik udruženja hotelijera Jahorine Aleksandar Prović, inače suvlasnk i izvršni direktor hotela Vučko, kazao je da je poslednjih desetak godina na Jahorini izgrađeno dosta smeštajnog kapaciteta na vrhunskom nivou i ocijenio da je na regionalnom nivou smeštaj na Jahorini bolji od konkurencije.

“Trudimo se da pratimo investicije na Jahorini u žičare, gondole i sve ostalo odnosno da naš sadržaj bude u skladu sa ulaganjem u razvoj olimpijske planine”, rekao je Prović i najavio da će nedavno prodati hotel Bistrica poslije rekonstrukcije imati pet zvezdica, a ima najava da će biti još hotela.

Trenutni kapacitet Jahorine, računajući hoteli pansione i privatne kuće je oko 10.000 ležajeva, rekao je on. (Tanjug)